Ziekenhuizen schalen beveiliging op wegens toenemende agressie

Sinds per 1 november nog maar één bezoeker per patiënt is toegestaan en bezoekers weer mondkapjes moeten dragen, is de agressie in ziekenhuizen fors toegenomen. Reden voor veel locaties om de beveiliging te versterken.

NU’91, de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen, waarschuwde afgelopen week voor de toenemende agressie richting zorgmedewerkers. Die is sinds de nieuwe maatregelen op 1 november al flink toegenomen en zal volgens voorzitter Stella Salden nog erger worden naarmate meer patiënten te horen krijgen dat hun behandeling niet door kan gaan, omdat door Covid19-patiënten de maximale capaciteit is bereikt.
Woordvoerder Carla Icking van Gelre ziekenhuizen kan daarover meepraten. Tegenover Omroep Gelderland verklaarde zij dat haar ziekenhuis momenteel dagelijks geconfronteerd wordt met agressie tegen het personeel en dat er daarom extra beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. Er worden meer beveiligers ingezet en er zijn korte lijnen met de politie gerealiseerd.

Bodycams
Ook het Radboudumc in Nijmegen heeft te maken met meer agressie dan voorheen, al is er nog geen sprake geweest van fysiek geweld. Daarom zijn er nog geen extra beveiligers ingezet. Dat gebeurde wel in het LUMC in Leiden, nadat een beveiliger een klap had gekregen van een bezoeker die weigerde een mondkapje te dragen. Teamleider beveiliging Jaap van der Plas verklaarde tegenover RTL Nieuws dagelijks incidenten mee te maken. Zijn medewerkers zijn inmiddels uitgerust met bodycams. De beveiligers van het LUMC doen overigens maar zo’n tien tot vijftien keer per jaar aangifte van agressie, omdat zij naar eigen zeggen de meeste situaties zelf goed kunnen afhandelen.

Doodsbedreigingen
Het Rotterdamse Erasmus MC zegt dat de beveiliging daar dagelijks drie tot vier keer moet optreden om agressie te de-escaleren. Incidenteel worden extra beveiligers ingezet. Men ziet niet alleen een toename van het aantal gevallen van agressie, maar ook dat de agressie heftiger wordt, zoals het met de dood bedreigen van medewerkers.
Het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar gaat ook beveiligers voor de deur plaatsen. Dit is vooral bedoeld om te voorkomen dat meerdere relaties van één patiënt naar binnen willen, wat dus verboden is. Door buiten al toegangscontrole in te voeren, wil men voorkomen dat binnen het ziekenhuis ruzie ontstaat. Ook binnen zijn extra beveiligers ingezet.

Deel dit artikel via: