Ziekte verzwijgen geen reden voor ontslag van rechtbankbeveiliger

Een rechtbankbeveiliger mag niet worden ontslagen omdat hij tijdens zijn sollicitatie geen melding maakte van zijn psychische aandoening. Dat heeft het Gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch bepaald in een zaak tussen de Staat en de betreffende beveiliger. De werkgever vond dat de man zijn medische situatie had moeten openbaren, maar de rechter oordeelde anders.
De beveiliger solliciteerde in 2024 bij de rechtbank, terwijl hij op dat moment nog werkzaam was bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Hij had een chronische angststoornis en PTSS, opgelopen na een mislukte operatie. Op het moment van solliciteren was hij arbeidsongeschikt voor zijn toenmalige functie als complexbeveiliger, maar werd volledig hersteld verklaard door zijn bedrijfsarts. De nieuwe baan bood regelmatige werktijden en was dicht bij huis, wat volgens de arts een positief effect zou hebben op zijn gezondheid.
Verkeerd beeld geschetst
Kort na zijn indiensttreding meldde de man zich echter opnieuw ziek, waarna zijn medische voorgeschiedenis aan het licht kwam. De rechtbank nam hem dat kwalijk en wilde zijn arbeidsovereenkomst beëindigen. De nieuwe werkgever vond dat hij niet geschikt was voor de functie en stelde dat hij een verkeerd beeld had geschetst tijdens de sollicitatie. Daarnaast eiste de Staat dat zijn loon met terugwerkende kracht werd stopgezet vanaf 1 januari 2024.
De rechter ging hier niet in mee en oordeelde dat de man ziek was en daarom niet mocht worden ontslagen. Werkgevers mogen een werknemer pas na twee jaar ziekte ontslaan, tenzij deze zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt, wat in dit geval niet speelde. Daarnaast is een sollicitant niet verplicht om zijn medische situatie te delen. Het verplicht openbaar maken van chronische ziekten zou het voor deze groep vrijwel onmogelijk maken om nog een baan te vinden.
De beveiliger behoudt zijn baan en de Staat moet de proceskosten van bijna 3.000 euro betalen.