Zo beveilig jij je smartphone

Smartphones zitten vol persoonlijke informatie, dus het is slim om die goed te beschermen. Criminelen worden steeds slimmer, maar gelukkig zijn er manieren om ze een stap voor te blijven. Hier lees je hoe je jouw telefoon veilig houdt zonder dat het een gedoe wordt.
Updates installeren lijkt misschien vervelend, maar ze zijn er niet voor niets. Ze zorgen ervoor dat je telefoon beschermd blijft tegen nieuwe bedreigingen. Zodra er een update beschikbaar is, installeer die meteen. Op Android kun je dit instellen via de Play Store en op iPhones doe je dat via de instellingen onder ‘iTunes Store en App Store’.
Hoe oud is je telefoon?
Oudere telefoons zijn nu eenmaal wat kwetsbaarder dan nieuwe telefoons. Dus stel dat je telefoon inmiddels een jaar of 5 oud is, dan kan het zijn dat hier geen updates meer voor uitkomen. In dat geval is het aan te raden om te kijken naar een nieuwe telefoon. Twijfel je nog tussen Apple of Samsung? Lees dan de Samsung galaxy s25 plus review. Zo weet je precies welke voordelen deze Samsung heeft. Het voordeel is dat je niet alleen een snellere telefoon hebt met betere camera als je kiest voor de Samsung galaxy s25 plus, maar je ook weer helemaal up to date bent als het gaat om veiligheid.
Welke apps hebben machtigingen?
Bij het downloaden van apps is het handig om op te letten welke toegang ze vragen. Waarom zou een zaklamp app jouw contacten nodig hebben? Controleer altijd de machtigingen en geef alleen toegang als het echt nodig is. Zo voorkom je dat je ongemerkt gegevens deelt.
Vind je telefoon terug
Ben jij je telefoon kwijt of verloren? Dan is het tegenwoordig een stuk makkelijker om deze terug te vinden. Zo kun je op je iPhone de functie ‘Find My iPhone’ gebruiken en heeft ook Android een soortgelijk systeem.
Gebruik sterke wachtwoorden
Het klinkt zo logisch, maar tegenwoordig moeten we bijna overal een wachtwoord voor gebruiken. Je kunt je dus wel voorstellen dat de meeste mensen iets kiezen wat makkelijk te onthouden is. Daarbij komt ook dat veel mensen overal hetzelfde wachtwoord gebruiken. Niet heel slim, maar wel logisch. Gelukkig is ook hier een oplossing voor en dat is een wachtwoordmanager (die vaak al standaard op nieuwe telefoons zit). Dit zorgt ervoor dat je overal met gezichtsherkenning kunt inloggen en je dus niet alle tientallen wachtwoorden voor webshops en andere websites hoeft te onthouden.
Schakel tweestapsverificatie in
Tweestapsverificatie is een extra beveiligingslaag die ervoor zorgt dat alleen jij toegang hebt tot je accounts. Dit werkt simpel, je logt in en krijgt vervolgens een code via sms of een app. Zelfs als iemand je wachtwoord weet, komt diegene er zonder die code niet in.
Pas op met openbare wifi
Openbare wifi-netwerken klinken handig, maar ze kunnen een grote valkuil zijn. Hackers kunnen gemakkelijk meekijken met wat je doet. Bankieren, e-mails openen of belangrijke gegevens invoeren via een openbaar netwerk is vragen om problemen. Als je geen andere keuze hebt, gebruik dan een VPN om je verbinding te beveiligen.
Maak regelmatig een back-up
Back-ups maken is misschien niet iets waar je dagelijks aan denkt, maar het kan veel ellende besparen. Stel in dat je telefoon automatisch een back-up maakt naar de cloud. Mocht er iets gebeuren, dan heb je altijd je foto’s en gegevens nog.