Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VideoGuard

ASSA ABLOY

SmartSD

Nenova

Alphatronics

Lobeco

Alarm Meldnet

JMB Groep

Network Optix

Sequrix

HID

Optex

Crown Security Services

i-Pro

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

OSEC

Centurion

Brivo

Trigion

Hikvision

Explicate

Unii

Multiwacht

Gold-IP

ARAS

EAL

VBN

Uniview

RoSecure

Seris

GFT

Bosch Security Systems

Eagle Eye Networks

Masset Solutions

Akuvox

Milestone

VAIBS

Bydemes

CSL

20face

Seagate

Secusoft

PG Security Systems

G4S

NetworxConnect

NIBHV

Connect Security

CDVI

ADI

SmartCell

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

Eizo

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

2N

Genetec

Top Security

Paraat

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

Advancis

Securitas

CardAccess

VEB

VVNL

IDIS

HD Security

Oribi ID Solutions

SOBA

ASIS

Paxton

Avigilon Alta

Add Secure

Service Centrale Nederland

Zorgelijke toename van meldingen nepagenten

12 juni 2024
Redactie
12:25

Nepagenten slaan de laatste twee maanden steeds vaker toe in Oost-Brabant. Het aantal meldingen van babbeltrucs stijgt de laatste maanden sterk. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) maken zich zorgen over deze ontwikkeling.

Vrijwel dagelijks doen oplichters zich voor als iemand van de politie. Het aantal meldingen steeg van vijf in de maand januari 2024 naar 109 in mei 2024, verspreid over Oost-Brabant. In 81 procent van de meldingen gaat het om een poging om geld of waardevolle zaken buit te maken en trapt men er niet in. In een op de vijf gevallen lukt het wel om slachtoffers te maken. Veelal gaat het om een kwetsbaardere doelgroep van oudere mensen, waarbij de gemiddelde leeftijd 78 jaar is.

Zorgelijk
Politie en Openbaar Ministerie Oost-Brabant maken zich grote zorgen om de toename. Zij roepen dan ook op om extra alert te zijn en verdachte situaties direct te melden. Ook wordt gevraagd om preventietips te delen met ouders, grootouders of andere mensen waarvan bekend is dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen die de naam van de politie misbruiken.
De politie heeft extra aandacht voor deze zaken. Vanuit de recherche wordt stevig geïnvesteerd om deze vorm van oplichting te stoppen. Er lopen verschillende onderzoeken naar deze wijze van oplichting en wie hier verantwoordelijk voor is.

Werkwijze van nepagenten
De politie benadert mensen nooit telefonisch en vraagt ook niet naar hun kostbaarheden. De politie waarschuwt dan ook om op dit soort vragen niet in te gaan. Als er iemand met dit soort verhalen voor de deur staat, kan direct 112 worden gebeld. Men moet ook nooit waardevolle spullen, een pinpas of pincode afgeven. Wie gebeld wordt door iemand die zegt van de politie te zijn, kan het beste ophangen en zelf met de politie bellen via 0900 – 8844. Bij een verdachte situatie dient direct 112 gebeld te worden, bijvoorbeeld als er iemand voor de deur staat die zegt van de politie te zijn. Onbekenden moet men niet binnenlaten; hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen.

Politielegitimatiebewijs
Om zeker te weten dat men te maken heeft met een politieagent, kan men vragen naar het politielegitimatiebewijs. Dit is een kaart met naam, personeelsnummer en pasfoto. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als de pas beweegt, is afwisselend het logo van de politie, of het woord ‘politie’ te zien. Een politieambtenaar in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren. Maar als ernaar gevraagd wordt, moet hij wel zijn politielegitimatiebewijs tonen. Zegt een persoon die niet in uniform loopt (‘burgerkleding’) dat hij van de politie is? Dan moet de politiemedewerker wel uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner