Zorgen deurwaarders over ‘staking’ bij politie

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) maakt zich ernstige zorgen nu vanaf donderdag politieagenten geen bijstand meer verlenen aan gerechtsdeurwaarders. Dit besluit volgt op een oproep van de vier gezamenlijke politievakbonden, die hun leden dinsdag vroegen niet langer te assisteren bij beslagleggingen of ontruimingen als onderdeel van hun acties voor een ‘fatsoenlijk’ vroegpensioen.
“Rechtzoekenden en schuldenaren zijn hier de dupe van”, zegt Eva Dieben, directeur van de KBvG. Volgens de wet moet de politie gerechtsdeurwaarders assisteren bij situaties waarin ze zonder toegang komen te zitten. “Bepaalde vonnissen van rechters kunnen zonder politiebijstand niet door gerechtsdeurwaarders uitgevoerd worden. Hierdoor neemt de rechtsonzekerheid bij schuldeisers en schuldenaren toe”, aldus Dieben. Zonder politiebegeleiding kunnen huurders die hun huur niet betalen of overlast veroorzaken, blijven zitten waar ze zitten. Dit leidt tot onnodig oplopende kosten, wat volgens Dieben onwenselijk is. “Gerechtsdeurwaarders proberen juist te voorkomen dat problematische schulden verder oplopen”, legt ze uit.
Veiligheid staat op het spel
De aanwezigheid van politie voorkomt vaak agressie tegen gerechtsdeurwaarders. “Zonder politiebegeleiding staat de veiligheid van gerechtsdeurwaarders op het spel. Dat is zorgelijk, vooral in een tijd waarin intimidatie en agressie tegen ambtenaren toeneemt”, zegt Dieben. Het is daarom goed voorstelbaar dat sommige deurwaarders in deze situatie niet op pad gaan. De KBvG zal deze zorgen onder de aandacht brengen van demissionair minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind, en directeur-generaal Politie en Veiligheidsregio’s, Monique Vogelzang.
Hoewel de KBvG begrip zegt te hebben voor de actievoerende bonden, baren de acties hen zorgen. “Als gerechtsdeurwaarders begrijpen wij als geen ander wat het is om zwaar werk te verrichten ten dienste van de rechtsstaat. Maar we hopen dat de acties van korte duur zullen zijn.”
Dit is niet de eerste keer dat politiebonden hun leden oproepen om niet met deurwaarders op pad te gaan. In 2015 en 2022 vonden soortgelijke acties plaats. Toen werd door de rechter geoordeeld dat de politiebonden in hun recht stonden, ondanks het feit dat deurwaarders hierdoor hun werk niet goed konden uitvoeren.