Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

EAL

BHVcertificaat.online

Advancis

Dero Security Products

Uniview

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Centurion

20face

OSEC

DZ Technologies

Seagate

Gold-IP

Top Security

ADI

HD Security

Masset Solutions

Securitas

Connect Security

VideoGuard

HID

Trigion

Alarm Meldnet

RoSecure

Genetec

IDIS

Paraat

Eagle Eye Networks

Optex

VEB

Eizo

Akuvox

Milestone

ARAS

Brivo

Bydemes

Paxton

PG Security Systems

Secusoft

Hikvision

NetworxConnect

Kiwa

Ajax Systems

CSL

Network Optix

Multiwacht

Seris

ASIS

CardAccess

SOBA

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

i-Pro

Unii

SmartSD

Alphatronics

VVNL

Lobeco

Explicate

NIBHV

GFT

VAIBS

Crown Security Services

G4S

2N

CDVI

Sequrix

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

SmartCell

VBN

Service Centrale Nederland

Add Secure

Nenova

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Zorgen deurwaarders over ‘staking’ bij politie

20 juni 2024
Redactie
05:52

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) maakt zich ernstige zorgen nu vanaf donderdag politieagenten geen bijstand meer verlenen aan gerechtsdeurwaarders. Dit besluit volgt op een oproep van de vier gezamenlijke politievakbonden, die hun leden dinsdag vroegen niet langer te assisteren bij beslagleggingen of ontruimingen als onderdeel van hun acties voor een ‘fatsoenlijk’ vroegpensioen.

“Rechtzoekenden en schuldenaren zijn hier de dupe van”, zegt Eva Dieben, directeur van de KBvG. Volgens de wet moet de politie gerechtsdeurwaarders assisteren bij situaties waarin ze zonder toegang komen te zitten. “Bepaalde vonnissen van rechters kunnen zonder politiebijstand niet door gerechtsdeurwaarders uitgevoerd worden. Hierdoor neemt de rechtsonzekerheid bij schuldeisers en schuldenaren toe”, aldus Dieben. Zonder politiebegeleiding kunnen huurders die hun huur niet betalen of overlast veroorzaken, blijven zitten waar ze zitten. Dit leidt tot onnodig oplopende kosten, wat volgens Dieben onwenselijk is. “Gerechtsdeurwaarders proberen juist te voorkomen dat problematische schulden verder oplopen”, legt ze uit.

Veiligheid staat op het spel
De aanwezigheid van politie voorkomt vaak agressie tegen gerechtsdeurwaarders. “Zonder politiebegeleiding staat de veiligheid van gerechtsdeurwaarders op het spel. Dat is zorgelijk, vooral in een tijd waarin intimidatie en agressie tegen ambtenaren toeneemt”, zegt Dieben. Het is daarom goed voorstelbaar dat sommige deurwaarders in deze situatie niet op pad gaan. De KBvG zal deze zorgen onder de aandacht brengen van demissionair minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind, en directeur-generaal Politie en Veiligheidsregio’s, Monique Vogelzang.
Hoewel de KBvG begrip zegt te hebben voor de actievoerende bonden, baren de acties hen zorgen. “Als gerechtsdeurwaarders begrijpen wij als geen ander wat het is om zwaar werk te verrichten ten dienste van de rechtsstaat. Maar we hopen dat de acties van korte duur zullen zijn.”
Dit is niet de eerste keer dat politiebonden hun leden oproepen om niet met deurwaarders op pad te gaan. In 2015 en 2022 vonden soortgelijke acties plaats. Toen werd door de rechter geoordeeld dat de politiebonden in hun recht stonden, ondanks het feit dat deurwaarders hierdoor hun werk niet goed konden uitvoeren.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner