Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartSD

Hikvision

Nenova

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Brivo

Genetec

EAL

Seagate

G4S

Masset Solutions

Akuvox

Eizo

CSL

CDVI

VEB

Centurion

VAIBS

Milestone

Ajax Systems

Secusoft

Paraat

ASSA ABLOY

i-Pro

Securitas

Nimo Dog Security

Unii

NetworxConnect

ASIS

20face

Alarm Meldnet

ADI

Advancis

JMB Groep

Optex

Gold-IP

SmartCell

Eagle Eye Networks

PG Security Systems

IDIS

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

Kiwa

SOBA

Top Security

GFT

Dero Security Products

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

RoSecure

Connect Security

2N

BHVcertificaat.online

VVNL

CardAccess

Trigion

Multiwacht

Sequrix

VideoGuard

OSEC

Crown Security Services

Explicate

ARAS

DZ Technologies

Seris

Bydemes

Add Secure

HID

Regio Control Veldt

VBN

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

HD Security

Bosch Security Systems

Uniview

Lobeco

Oribi ID Solutions

NIBHV

Zorgen over steeds zwaarder illegaal vuurwerk

8 december 2021
Redactie
08:35

Via websites en sociale media wordt steeds groter en gevaarlijker illegaal vuurwerk aangeboden, constateren de politie, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Sommige knallers bevatten zoveel poeder, dat zij tot dodelijk letsel kunnen leiden.

Het gevaarlijke vuurwerk wordt onder namen als Shell en Flash Banger verkocht. Berucht is ook de Cobra 6, die tot 30 gram flitspoeder bevat. In het verleden was de nu verboden strijker populair. Die bevatte slechts 2 tot 5 gram flitspoeder en kon ook al behoorlijke schade en letsel aanrichten. Recent onderzocht het NFI een in beslag genomen stuk vuurwerk, waarin 750 gram flitspoeder zat. De politie en het OM maken zich grote zorgen hierover, vooral omdat steeds vaker grote partijen illegaal vuurwerk in woningen worden aangetroffen. De partijen zijn soms groot genoeg om het complete woningencomplex te verwoesten.

Georganiseerde criminaliteit
Het vuurwerk is niet alleen bedoeld om met de jaarwisseling af te steken. Het wordt ook gebruikt om plofkraken te plegen, andere vernielingen aan te richten of de politie aan te vallen. Er wordt veel geld mee verdiend en de handel is volgens experts verweven met drugshandel en andere vormen van georganiseerde criminaliteit.
De politie waarschuwt dat het bezit van illegaal vuurwerk een misdrijf is en een strafblad oplevert. Opslag in huis kan leiden tot uitzetting van het hele gezin. Daarnaast zijn er uiteraard de persoonlijke risico’s.
Uit de wekelijkse vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie blijkt dat de opsporingsdiensten van 29 november tot en met 5 december ruim 3000 kilo illegaal vuurwerk in beslag hebben genomen. Het gaat hierbij niet om consumentenvuurwerk, maar om vuurwerk dat los van het voor dit jaar afgekondigde vuurwerkverbod verboden is in Nederland.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner