Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Optex

HD Security

Brivo

RoSecure

VideoGuard

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

JMB Groep

VAIBS

ASIS

Paraat

Akuvox

Secusoft

SmartCell

Seris

ADI

HID

Uniview

G4S

Gold-IP

Oribi ID Solutions

Trigion

OSEC

Centurion

Eagle Eye Networks

Add Secure

VBN

CDVI

Ajax Systems

Dero Security Products

Bydemes

Masset Solutions

NIBHV

Multiwacht

GFT

Lobeco

Network Optix

20face

Genetec

Eizo

CSL

Sequrix

NetworxConnect

Seagate

Nenova

ASSA ABLOY

Connect Security

Crown Security Services

PG Security Systems

Top Security

2N

SMC Alarmcentrale

EAL

i-Pro

Alphatronics

Avigilon Alta

Kiwa

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

CardAccess

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

Paxton

Unii

Milestone

VEB

Explicate

VVNL

Hikvision

SOBA

Advancis

SmartSD

Securitas

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Alarm Meldnet

IDIS

ARAS

Zorgen over witwassen via bouw, pakketdiensten en zorg

28 juni 2024
Redactie
07:19

Banken en financiële instellingen deden vorig jaar tweemaal zoveel meldingen van verdachte transacties als het jaar ervoor. De meer dan 180.000 meldingen betroffen ruim 25 miljard euro aan zwart geld, aldus de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland) in haar jaarverslag over 2023.

In het rapport uit de opsporingsdienst ernstige zorgen over het groeiende fenomeen van Trade Based Money Laundering (TBML). Hierbij proberen criminele bendes geld wit te wassen via bestaande bedrijven, met name in sectoren als bouw, transport en pakketbezorging. Vooral onderaannemers en malafide uitzendbureaus worden genoemd als risicovolle partijen.

Crimineel geld
Strengere controles door banken op salarisbetalingen met zwart geld hebben ertoe geleid dat steeds meer ondernemers verleid worden om hun personeel contant uit te betalen met crimineel geld. Volgens de FIU gebeurt dit enerzijds kleinschalig tussen bevriende ondernemers en criminelen, en anderzijds op professionele wijze via ondergrondse bankiers. “Een deel van het werk waarop onze samenleving draait, lijkt hiermee te worden betaald met crimineel contant geld”, waarschuwt de FIU.
Opmerkelijk is dat de ruim 180.000 meldingen vooral afkomstig waren van één bank en één betalingsverwerker, die samen 55 procent van alle ongebruikelijke transacties rapporteerden. De FIU heeft de namen van deze twee instellingen niet bekendgemaakt.

Groei van zorgfraude
De FIU signaleert ook een toename van zorgfraude, waarbij eerder individuen betrokken waren, maar nu georganiseerde netwerken van ‘zware criminelen’ actief zijn. Dit baart de opsporingsdienst zorgen, gezien de ernst en omvang van deze fraude.
Gisteren uitten ministers Dijkgraaf en Helder al hun bezorgdheid over criminele fraudenetwerken in de zorg. Uit een eerste onderzoek door inspecties blijkt dat een groep zzp’ers gelinkt is aan diverse vormen van criminaliteit, zoals heling, cybercrime, diefstal, plofkraken, handel in hard- en softdrugs, gewelds- en vermogensdelicten, oplichting, straatroof en overvallen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner