Zwaar bewapende beveiliging begint normaal te worden
In Groot-Brittannië was het altijd traditie dat politieagenten ongewapend waren. Dat kan tegenwoordig bijna niet meer. In veel andere steden en op luchthavens begint de politie steeds meer op het leger te lijken. RTL Nieuws inventariseerde de situatie.
Na de recente terreuraanslagen nemen de veiligheidsmaatregelen in Europese steden meer en meer toe. En niet alleen in de steden waar aanslagen hebben plaatsgevonden. Zo stond na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, begin 2015, ook België op scherp. Het leger werd ingeschakeld om politiebureaus te beveiligen. Na de aanslagen in Parijs van 13 november werden nog meer militairen ingezet en die zijn ook nu nog actief. Ze ondersteunen de politie bij het beveiligen van rechtbanken en politiebureaus, maar ook van vitale infrastructuur en politieke bolwerken. Net als in Nederland geldt in België het op een na hoogste alerteringsniveau. Dit houdt in dat er sprake is van een ernstig risico op een aanslag, maar niet van een concrete dreiging.
Duitsland en Frankrijk
In Duitsland verbiedt de grondwet nog altijd om het leger in te zetten voor de openbare orde. De enige uitzondering is hulp bij natuurrampen. Toch staat deze wet nu ter discussie. Politie en leger houden binnenkort een gezamenlijke oefening om zich voor te bereiden op een grote aanslag. De politie krijgt in dat geval de regie en het leger heeft alleen een ondersteunende taak. Wel is nog goedkeuring nodig van de Duitse regering.
Het onder terreur zuchtende Frankrijk zet al veel langer zwaar bewapende militairen in voor de veiligheid bij onder andere toeristische trekpleisters, joodse instellingen en metrostations. Op het moment worden er zo’n tienduizend militairen in de Franse steden ingezet, waarvan alleen al 6500 in Parijs. Het is een tijdelijke maatregel, want er wordt gewerkt aan een Nationale Garde, die na de zomer de taak van de militairen gaat overnemen. De bedoeling is dat de Nationale Garde met ongeveer 15.000 getrainde vrijwilligers, reservisten en militairen van start gaat en binnen drie jaar uitgroeit naar 84.000 man.
Groot-Brittannië
In het Verenigd Koninkrijk wordt nog niet het leger ingezet tegen binnenlandse terreur, maar worden wel steeds meer agenten bewapend. Zo’n 1500 bewapende agenten zullen gevoelige locaties in grote steden gaan bewaken. Ze krijgen een motor ter beschikking om zich snel door de stad te kunnen verplaatsen en worden uitgerust met een handvuurwapen, een semiautomatisch vuurwapen en een taser.
Meer op rtlnieuws.nl:
Militairen op straat tegen terreur in Nederland? Dat zal niet snel gebeuren