Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Network Optix

Aritech

Gold-IP

Seris

CDVI

MOBOTIX

Bosch Security Systems

i-Pro

HID

Lobeco

Connect Security

IDIS

Advancis

CSL

Trigion

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

EAL

Distri Company

Top Security

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

Alphatronics

VVNL

Bydemes

VBN

Avigilon Alta

Seagate

Paxton

VideoGuard

Nenova

Kiwa

Hanwha Vision Europe

SmartCell

Securitas

NIBHV

Secusoft

Optex

Sequrix

BHVcertificaat.online

Add Secure

SmartSD

Alarm Meldnet

Unii

Akuvox

VAIBS

Dero Security Products

Genetec

Crown Security Services

Uniview

Milestone

Brivo

Centurion

ARAS

Multiwacht

NetworxConnect

Regio Control Veldt

ADI

OSEC

Eizo

Hikvision

ASIS

Traka ASSA ABLOY

SOBA

ASSA ABLOY

HD Security

2N

PG Security Systems

G4S

VEB

Masset Solutions

Paraat

Intrasec

Zwarte lijst en speciale opvang voor problematische asielzoekers

3 februari 2020
Redactie
06:06

Staatssecretaris Broekers-Knol heeft een zwarte lijst ingevoerd van asielzoekers die zich regelmatig schuldig maken aan wangedrag en criminaliteit. Er staan inmiddels 300 personen op, die minimaal vijf keer in aanraking met de politie zijn gekomen.

Volgens de bewindsvrouw is de zogenoemde Top-X-lijst een effectief middel om het wangedrag in en rond asielzoekerscentra terug te dringen. Op de lijst komen personen die minimaal vijf registraties hebben als verdachte in politiesystemen, die schuldig zijn aan een misdrijf tegen een ambtenaar of die een ernstig misdrijf hebben gepleegd. Behalve dat zij daarvoor strafrechtelijk worden vervolgd, komen zij dus ook op de zwarte lijst te staan.

Landelijk
Volgens Broekers-Knol wordt de methode nu nog alleen gebruikt bij AZC’s waar de meeste overlast is, zoals Ter Apel, Cranendonck en Harderwijk. Het is de bedoeling dat de Top-X-lijst nog voor de zomer landelijk wordt gehanteerd. Geregistreerde personen zullen dan minder snel uit het oog worden verloren. Elke maand wordt de zwarte lijst bijgewerkt op basis van gegevens van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de politie.

Zerotolerancebeleid
“We zitten de overlastgevers op de huid en er geldt een zerotolerancebeleid”, zegt ’ketenmarinier’ Henk Wolthof tegenover De Telegraaf. Mensen op de lijst krijgen volgens hem bijvoorbeeld een gebiedsverbod, er worden vrijheidsbeperkende maatregelen genomen en er wordt zo vaak mogelijk ingezet op versneld vertrek uit Nederland. Volgens Broekers-Knol gaat het om een relatief kleine groep asielzoekers uit vooral ‘veilige landen’, die geen uitzicht hebben op een verblijfstatus. Deze mensen veroorzaken niet alleen overlast, maar zorgen er ook voor dat de publieke opinie zich tegen asielzoekers in het algemeen richt.

Opvang van erkende overlastgevers
De ergste gevallen komen sinds kort terecht in een opvanglocatie voor erkende overlastgevers in Hoogeveen. Deze zogenoemde Handhaving en Toezichtslocatie (HTL) biedt capaciteit voor vijftig personen. Het regiem is er aanzienlijk strenger dan in de voormalige ‘aso-azc’s’ in Amsterdam en Hoogeveen. Zij mogen bijvoorbeeld niet het terrein verlaten. Boa’s zien daarop toe. De HTL is omheind, maar de poort staat in principe open. Volgens Broekers-Knol zorgen de boa’s ervoor dat de overlastveroorzakende asielzoekers op het terrein blijven.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Videoguard

Suricat

Distri Company

Seagate

Aritech

Wordt een partner