Zzp’er in beveiliging soms tóch werknemer
Een zzp’er die als beveiliger is ingehuurd door een beveiligingsbedrijf kan ondanks de aanduiding ‘zzp’ soms tóch een werknemer zijn. Dat blijkt uit een recente gerechtelijke uitspraak. De Nederlandse Veiligheidsbranche waarschuwt dat voor beveiligingsbedrijven de (financiële) gevolgen groot kunnen zijn.
De uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden betekent concreet dat de overeenkomst van opdracht, zoals die was getekend tussen opdrachtgever en beveiliger, wordt gezien als een arbeidsovereenkomst. De opdrachtgever, die dus eigenlijk werkgever is, kan daardoor een naheffing van de belastingdienst verwachten voor niet afgedragen loonheffingen. Ook zal hij mogelijk met terugwerkende kracht pensioenpremies moeten betalen en eveneens met terugwerkende kracht de geldende cao toepassen. Verder heeft de beveiliger ontslagbescherming.
Voorzichtig
De Nederlandse Veiligheidsbranche adviseert haar leden om zeer voorzichtig te zijn met het inhuren van zzp’ers en goed te toetsen hoe de werkrelatie met zo’n zzp’er in de praktijk zal zijn. Voorzitter Ard van der Steur: “Een belangrijk criterium is dat van de gezagsverhouding. Als het bedrijf concrete aanwijzingen, opdrachten en instructies geeft, is er zo’n verhouding en kan de betreffende beveiliger gauw worden aangemerkt als werknemer. En in de beveiligingswereld is gezag nauwelijks weg te denken uit de relatie tussen een beveiliger en het beveiligingsbedrijf. De aard van het werk is nu eenmaal zo.”
Een aantal van de belangrijkste overwegingen van het gerechtshof om in de betreffende zaak de zzp’er als werknemer aan te merken, waren het ontbreken van commerciële risico’s, dat de beveiliger slechts één opdrachtgever had en dat de beveiliger zich niet onderscheidde van de beveiligers met een arbeidsovereenkomst.
Leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche kunnen voor nader advies contact opnemen met het secretariaat.