Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

i-Pro

Paxton

Oribi ID Solutions

Intrasec

Bydemes

HD Security

Ajax Systems

CDVI

ADI

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

ASIS

CSL

Alphatronics

Milestone

Seagate

Paraat

Sequrix

Regio Control Veldt

HID

ARAS

Teletek

Service Centrale Nederland

VAIBS

Akuvox

Kidde Commercial

Trigion

Genetec

Aritech

Advancis

Network Optix

Securitas

VVNL

Masset

Synguard

Nenova

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

VGN Group

SmartSD

SOBA

EAL

OSEC

VEB

Connect Security

Dero Security Products

MOBOTIX

Optex

NIBHV

Seris

G4S

VideoGuard

Paralax

IDIS

2N

VBN

Alarm Meldnet

SmartCell

Hikvision

Crown Security Services

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

Centurion

Gold-IP

Uniview

Eizo

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

Bosch Security Systems

Add Secure

Unii

Brivo

Secusoft

Distri Company

Top Security

1 op 8 werknemers ervaart werk als gevaarlijk

9 november 2021
Redactie
13:45

Bijna 950 duizend werknemers deden in 2020 naar eigen zeggen vaak of altijd gevaarlijk werk. Naast politie- en brandweerpersoneel geven vooral werknemers met een technisch, transport of logistiek beroep aan dat hun werk gevaarlijk is. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die in het laatste kwartaal van vorig jaar werd uitgevoerd door het CBS en TNO.

Van de werknemers die frequent gevaarlijk werk doen had ruim 9 procent een arbeidsongeval. In 2020 zei 12,8 procent van alle werknemers van 15 tot 75 jaar vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. In pre-coronajaren 2018 en 2019 was dit bijna 16 procent. Van alle werknemers kwam 14,4 procent tijdens het werk een enkele keer in een gevaarlijke situatie terecht. Bij de overgrote meerderheid (72,7 procent) was dit nooit het geval. Mannen doen vaker gevaarlijk werk dan vrouwen. Zo deed in 2020 17,5 procent van de mannen vaak of altijd gevaarlijk werk. Bij vrouwen was dit 7,7 procent.

Technische, transport en logistieke beroepen vaak gevaarlijk
In de top-10 van gevaarlijke beroepsgroepen staan vooral beroepen in de techniek, transport en logistiek. Toch zijn het de koks die van alle beroepsgroepen het meest aangeven dat zij tijdens hun werk vaak of altijd te maken hebben met gevaarlijke situaties. In de periode 2018-2020 ging het om bijna 6 op de 10 koks. Vrachtwagenchauffeurs, procesoperators, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders in de afbouw (waaronder bijvoorbeeld dakdekkers), geven in ruim de helft van de gevallen aan vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.Vaker arbeidsongeval en verzuim bij gevaarlijk werk
Werknemers die aangeven vaak of altijd te maken te hebben met gevaarlijke situaties op het werk, hebben ook relatief vaak een arbeidsongeval met lichamelijk letsel of geestelijke schade. In 2020 was 9,3 procent van hen slachtoffer van een arbeidsongeval. Bij werknemers die nooit gevaarlijk werk doen was dat 1,0 procent. Werknemers met gevaarlijk werk verzuimen ook vaker als gevolg van een arbeidsongeval. Van de werknemers die vaak of altijd gevaarlijk werk deden was 4,5 procent slachtoffer van een arbeidsongeval dat leidde tot minimaal één dag verzuim. Bij werknemers die nooit gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren was dit 0,5 procent.

Bronnen:

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2020

NEA 2020 Resultaten

Fysieke arbeidsbelasting werknemers (geslacht en leeftijd)

Fysieke arbeidsbelasting werknemers (bedrijfstak)

Fysieke arbeidsbelasting werknemers (beroep)

Fysieke arbeidsbelasting werknemers (migratieachtergrond, arbeidsbelemmeringen)

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

Boon Edam

SequriX

Seagate

Artitech Kidde Commercial

Videoguard

Distri Company

Wordt een partner