Beveiliging nieuws

Onze partners

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

i-Pro

MPL

Oribi ID Solutions

Hikvision

JMB Groep

Unii

Paraat

ASIS

Add Secure

VideoGuard

Eizo

ARAS

HD Security

Secusoft

De Beveiligingsjurist

GFT

Masset Solutions

CardAccess

SmartSD

Ajax Systems

Seris

CDVI

OSEC

HID

Multiwacht

20face

Bydemes

VBN

Dero Security Products

Dahua

Akuvox

ADI

Gold-IP

Lobeco

SOBA

EAL

Avigilon Alta

G4S

VVNL

Alphatronics

Centurion

DZ Technologies

Paxton

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

IDIS

Genetec

2N

Top Security

Hanwha Vision Europe

VEB

Brivo

Crown Security Services

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

Optex

Connect Security

Advancis

Nimo Dog Security

VAIBS

RoSecure

Uniview

Nenova

Bosch Security Systems

Seagate

Service Centrale Nederland

Milestone

Koninklijke Oosterberg

Trigion

Boon Edam

NIBHV

Regio Control Veldt

SmartCell

Nimo Drone Security

Kiwa

Securitas

NetworxConnect

Explicate

CSL

ASSA ABLOY

11 procent minder kinderontvoeringen in 2023

2 april 2024
Redactie
05:43

Voor het eerst in vier jaar tijd is het aantal kinderen dat ontvoerd is vanuit of naar Nederland gedaald. Dit blijkt uit het jaarverslag van Centrum IKO over 2023. “Een positieve ontwikkeling, aangezien elke ontvoering een ingrijpende gebeurtenis is voor het kind en zijn omgeving”, aldus directeur Coşkun Çörüz. Het aantal kinderontvoeringen daalde van 292 in 2022 naar 260 in 2023.

Het Centrum Internationale Kinderontvoering verklaart de daling van het aantal ontvoerde kinderen uit de toegenomen inzet op preventie voor ouders en trainingen voor professionals. Voor het vierde jaar op rij wisten steeds meer ouders en professionals de weg naar het Centrum IKO te vinden: in 2023 waren er 12.733 contacten met ouders en andere individuen die advies zoeken bij het Centrum, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022.
Ook het aantal zaken waarin preventieadvies werd gegeven is toegenomen. In deze zaken ging het om in totaal 422 kinderen, 40 kinderen meer dan in 2022. Dit komt overeen met een stijging van 10,4 procent. Slechts één zaak waarin preventieadvies is gegeven, resulteerde uiteindelijk in een daadwerkelijke internationale kinderontvoering, wat mogelijk de effectiviteit van deze preventiegesprekken aantoont.

Belangrijke preventieve functie
Naast de stijging in het aantal preventiegesprekken met ouders, is er een opmerkelijke toename vastgesteld in het aantal crossborder mediations in internationale familiezaken. In 2023 was er sprake van een stijging van maar liefst 70 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze zaken hebben een uitermate belangrijke preventieve functie. Wanneer ouders goede afspraken maken, kan een kinderontvoering voorkomen worden. Dit betekent goed nieuws voor de veiligheid en het welzijn van kinderen, aangezien elke ontvoering een traumatische ervaring kan zijn. Het voorkomen van een internationale kinderontvoering is van onschatbare waarde.
Volgens Centrum IKO is in 77 procent van de zaken de moeder de ontvoerder en 22 procent van de gevallen was dit de vader. In 1 procent van de zaken was een ander familielid de ontvoerder.

Statistieken
De meest voorkomende landen waar kinderen in 2023 vanuit Nederland naar toe zijn ontvoerd waren Duitsland, Turkije en België. De meest voorkomende landen van waaruit kinderen in 2023 naar Nederland zijn ontvoerd waren België, Frankrijk en Turkije. Dreigingen tot een ontvoering werden het vaakst ervaren naar Turkije, Marokko, Egypte en Spanje. Bijna de helft van de ontvoerde kinderen was vijf jaar of jonger. In vergelijking met 2022 belden ouders in 2023 vaker met vragen over een internationale omgangsregeling (een toename van 38%) of over toestemming voor een verhuizing naar het buitenland (een toename van 30%).

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner