Beveiliging nieuws

Onze partners

ASIS

Connect Security

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

EAL

PG Security Systems

Multiwacht

Bosch Security Systems

Brivo

Milestone

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

ADI

Regio Control Veldt

Ajax Systems

SmartCell

Dero Security Products

20face

Alarm Meldnet

SOBA

Uniview

SmartSD

ASSA ABLOY

VAIBS

CSL

Paraat

ARAS

Nimo Dog Security

VEB

Paxton

Top Security

Sequrix

Explicate

Secusoft

IDIS

Trigion

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

CDVI

De Beveiligingsjurist

Genetec

OSEC

BHVcertificaat.online

Optex

RoSecure

Unii

Oribi ID Solutions

VBN

Centurion

VideoGuard

Masset Solutions

HD Security

NIBHV

GFT

Nenova

Lobeco

HID

Eagle Eye Networks

Crown Security Services

CardAccess

Securitas

Eizo

Advancis

NetworxConnect

Akuvox

VVNL

Kiwa

Seagate

i-Pro

Bydemes

Gold-IP

Add Secure

G4S

Traka ASSA ABLOY

Seris

2N

Hikvision

JMB Groep

117.500 meldingen via M. in tien jaar

25 september 2012
Redactie
23:19

M. bestaat tien jaar. Dankzij de 117.500 meldingen die via het nummer 0800 – 7000 de afgelopen tien jaar binnen kwamen, zijn ruim 13.000 personen aangehouden, 9.000 zaken opgelost en 915 misdrijven voorkomen.

Meldlijn MSinds de oprichting van Meld Misdaad Anoniem in 2002, melden mensen steeds vaker. Waren dat in het begin nog 5.000 melders per jaar, nu is het aantal bijna verdrievoudigd naar gemiddeld 14.000 per jaar. Dit is ongeveer 30% van het aantal telefoontjes dat M. jaarlijks binnen krijgt (45.000). De tips worden ook steeds waardevoller. Elk halfuur ontvangt M. een melding die concrete informatie oplevert en gemiddeld vijf keer per dag wordt er iemand in Nederland aangehouden mede dankzij een anonieme beller.

Drugs is het meest populaire onderwerp waarover wordt gebeld. Ongeveer 50% van de melders belt hierover; een percentage dat in tien jaar tijd redelijk stabiel is gebleven. Er wordt zowel over hennepteelt als over harddrugs en XTC-laboratoria gebeld.

Het aantal meldingen over geweldsdelicten zoals bedreiging, mishandeling en moord varieert door de jaren heen. Vooral moord en doodslag zijn veel gemelde onderwerpen. Ieder jaar wordt er meer dan 200 keer over gebeld.

Het aantal meldingen over overvallen is sinds de oprichting jaarlijks gestegen, van 92 in het jaar 2003 tot 542 in 2011. Ook de campagne ‘Een overvaller moet zitten, toch?!’ die door M. in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is ontwikkeld, heeft hieraan bijgedragen. Het aantal meldingen over overvallen tijdens en vlak na de campagneperiode (najaar 2011) is met 42% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

Een wijdverspreid misverstand is nog steeds dat M. onderdeel is van de politie. M. is een onafhankelijke meldlijn waar mensen anoniem informatie doorgeven.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner