Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

CSL

SmartSD

Sequrix

Secusoft

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

ASIS

OSEC

Dero Security Products

Crown Security Services

Add Secure

Centurion

Optex

Regio Control Veldt

RoSecure

20face

Paxton

VideoGuard

Nenova

Securitas

ARAS

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

Explicate

Alphatronics

VEB

NIBHV

Advancis

SmartCell

Genetec

ADI

Akuvox

2N

VVNL

SMC Alarmcentrale

JMB Groep

Milestone

Nimo Dog Security

Ajax Systems

Bydemes

Lobeco

Seris

Eizo

HID

Trigion

Avigilon Alta

IDIS

Unii

Connect Security

Oribi ID Solutions

i-Pro

ASSA ABLOY

CDVI

EAL

G4S

VBN

Top Security

PG Security Systems

Seagate

SOBA

Gold-IP

Alarm Meldnet

Multiwacht

HD Security

DZ Technologies

Uniview

GFT

Paraat

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

VAIBS

Eagle Eye Networks

CardAccess

Nimo Drone Security

Hikvision

Masset Solutions

Brivo

12 jaar cel geëist voor hulp bij aanslag op Telegraafgebouw

13 oktober 2022
Redactie
11:21

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep twaalf jaar gevangenisstraf voor een nu 29-jarige Amsterdammer. Hij zou zijn betrokken bij de aanslag op het gebouw van de Telegraaf in juni 2018.

Een gestolen Volkswagen Caddy-bestelbus boorde zich in de nacht van 26 juni 2018 in de gevel van het gebouw van De Telegraaf in Amsterdam. Daarna werd de auto in brand gestoken en volgde een explosie waarbij een deel van het pand zwaar beschadigd raakte. De dader vluchtte in een Audi, die later uitgebrand werd teruggevonden.

Spil bij de uitvoering
Het OM stelt dat de verdachte de gebruikte Caddy heeft gestolen. Ook is hij verantwoordelijk voor de inzet van een tweede vluchtauto die nacht en de brandstichting in de als vluchtauto gebruikte Audi. Hij wordt door het OM gezien als de spil bij de uitvoering van de aanslag. Volgens het Openbaar Ministerie is hij daarom ook als medepleger schuldig aan de brandstichting, het teweeg brengen van een ontploffing en het beschadigen van het Telegraafgebouw.

Stelen en helen
Het OM kwam de verdachte op het spoor in een onderzoek naar gestolen auto’s. Hij wordt door het OM gezien als de leider van een organisatie die zich bezighield met het stelen en helen van auto’s die vervolgens werden gebruikt voor criminele doeleinden. Sommige gestolen auto’s werden geleverd met jerrycans met brandbare (vloei)stoffen en een aansteker om de voertuigen na gebruik in brand te steken. De verdachte stond vandaag ook voor deze feiten terecht.

Klap in het gezicht van de persvrijheid
De advocaat-generaal stond tijdens de zitting stil bij de impact van de aanslag, op zowel de medewerkers van de Telegraaf als op de maatschappij. “In een democratische, vrije samenleving is de persvrijheid een groot goed. Deze brute aanslag heeft voor iedereen voelbaar een schok in de samenleving veroorzaakt. De samenleving reageerde dan ook begrijpelijkerwijs verontwaardigd. Een klap in het gezicht van de vrije pers. Het is verdachte zwaar aan te rekenen dat hij zich hiervoor heeft geleend en daardoor een belangrijke rol heeft gespeeld bij die poging om de persvrijheid aan te tasten.”

Behalve tegen deze verdachte diende er deze week nog een hoger beroep tegen twee andere mannen. Zij hadden een kleinere rol, ze zouden de vluchtauto hebben opgehaald. Tegen hen eiste het OM in hoger beroep drie maanden gevangenisstraf. Volgens het OM kon niet worden vastgesteld dat zij wisten waarvoor de Audi gebruikt zou gaan worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner