Beveiliging nieuws

Onze partners

Hikvision

PG Security Systems

ASIS

SmartCell

SMC Alarmcentrale

Trigion

CSL

MPL

NetworxConnect

Secusoft

VBN

ARAS

CardAccess

SOBA

Explicate

Hanwha Vision Europe

Paraat

Ajax Systems

Optex

HD Security

Service Centrale Nederland

Kiwa

Connect Security

i-Pro

Eagle Eye Networks

Traka ASSA ABLOY

Seagate

Gold-IP

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Dahua

HID

Lobeco

Genetec

RoSecure

OSEC

Seris

2N

Dero Security Products

20face

VEB

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

Unii

VAIBS

Centurion

Regio Control Veldt

ADI

Crown Security Services

Masset Solutions

Milestone

Nimo Dog Security

VVNL

NIBHV

Koninklijke Oosterberg

Sequrix

Alarm Meldnet

Nenova

Akuvox

Securitas

Alphatronics

Paxton

EAL

ASSA ABLOY

JMB Groep

Eizo

Avigilon Alta

IDIS

Oribi ID Solutions

Add Secure

Multiwacht

G4S

Brivo

SmartSD

Bydemes

DZ Technologies

CDVI

Top Security

GFT

VideoGuard

Advancis

Uniview

143 miljoen euro om jongeren uit criminaliteit te houden

23 mei 2023
Redactie
12:30

Meer gemeenten worden door het kabinet ondersteund in de aanpak van het voorkomen van jeugdcriminaliteit. De gebiedsgerichte preventieve aanpak om te voorkomen dat jongeren uitgroeien tot grote criminelen, wordt uitgebreid van 15 naar 27 gemeenten.

Dat schrijft minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer in halfjaarbrief aanpak georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Samen met minister Weerwind voor Rechtsbescherming investeert zij in een brede aanpak om te voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in aanraking komen met criminaliteit of daarin doorgroeien. Deze investeringen lopen op naar bij elkaar een structureel bedrag van 143 miljoen euro vanaf 2025 per jaar. Hierbij wordt ingezet op een gebiedsgerichte aanpak door gemeenten met alle betrokken partners in de directe leefomgeving van de jongeren: van de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Rechtspraak, Raad voor de Kinderbescherming, de Reclassering, Stichting Halt, Zorg- en Veiligheidshuizen tot en met de leraren op scholen, het jongerenwerk, jeugdzorg, lokale ondernemers en werkgevers.

Carrière op het verkeerde pad
Vorig jaar zijn de eerste vijftien gemeenten begonnen met hun aanpak in de wijken waar de risico’s het grootst zijn dat jongeren worden geronseld voor criminele klusjes en doorgroeien in een carrière op het verkeerde pad. Dit zijn wijken in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Met de uitbreiding van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) vorig jaar met Delft, Dordrecht, Roosendaal en Vlaardingen zijn ook deze vier gemeenten geselecteerd om plannen uit te werken in strijd tegen jeugdcriminaliteit. Zij kunnen dit jaar beginnen aan de uitvoering.

Voorstellen gevraagd
Hier bovenop worden nu nog eens acht gemeenten gevraagd voorstellen te doen voor de preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit in hun wijken. Het gaat om Almere, Enschede, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht. Naar verwachting kunnen zij begin 2024 beginnen met de uitvoering. Deze gemeenten zijn geselecteerd op basis van criminaliteitscijfers en sociaaleconomische data, om zo de huidige veiligheidssituatie mee te nemen en rekening te houden met de (toekomstige) voedingsbodem voor jeugdcriminaliteit.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner