Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

NIBHV

EAL

Milestone

SmartCell

Add Secure

Gold-IP

ARAS

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

HID

JMB Groep

Crown Security Services

Alarm Meldnet

Seris

ASIS

PG Security Systems

DZ Technologies

Regio Control Veldt

VVNL

ADI

2N

Nimo Drone Security

RoSecure

Sequrix

Uniview

Trigion

Optex

Dero Security Products

Masset Solutions

Securitas

Kiwa

Eizo

SOBA

Connect Security

Bydemes

HD Security

Advancis

MPL

Brivo

Traka ASSA ABLOY

OSEC

VAIBS

Lobeco

Explicate

Centurion

SMC Alarmcentrale

Genetec

Avigilon Alta

Unii

Seagate

Multiwacht

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

CardAccess

Nenova

CDVI

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

Eagle Eye Networks

Top Security

Akuvox

BHVcertificaat.online

SmartSD

CSL

VEB

Paraat

Nimo Dog Security

Dahua

i-Pro

G4S

Paxton

20face

Alphatronics

NetworxConnect

IDIS

Bosch Security Systems

VBN

Hikvision

Secusoft

143 miljoen euro om jongeren uit criminaliteit te houden

23 mei 2023
Redactie
12:30

Meer gemeenten worden door het kabinet ondersteund in de aanpak van het voorkomen van jeugdcriminaliteit. De gebiedsgerichte preventieve aanpak om te voorkomen dat jongeren uitgroeien tot grote criminelen, wordt uitgebreid van 15 naar 27 gemeenten.

Dat schrijft minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer in halfjaarbrief aanpak georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Samen met minister Weerwind voor Rechtsbescherming investeert zij in een brede aanpak om te voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in aanraking komen met criminaliteit of daarin doorgroeien. Deze investeringen lopen op naar bij elkaar een structureel bedrag van 143 miljoen euro vanaf 2025 per jaar. Hierbij wordt ingezet op een gebiedsgerichte aanpak door gemeenten met alle betrokken partners in de directe leefomgeving van de jongeren: van de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Rechtspraak, Raad voor de Kinderbescherming, de Reclassering, Stichting Halt, Zorg- en Veiligheidshuizen tot en met de leraren op scholen, het jongerenwerk, jeugdzorg, lokale ondernemers en werkgevers.

Carrière op het verkeerde pad
Vorig jaar zijn de eerste vijftien gemeenten begonnen met hun aanpak in de wijken waar de risico’s het grootst zijn dat jongeren worden geronseld voor criminele klusjes en doorgroeien in een carrière op het verkeerde pad. Dit zijn wijken in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Met de uitbreiding van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) vorig jaar met Delft, Dordrecht, Roosendaal en Vlaardingen zijn ook deze vier gemeenten geselecteerd om plannen uit te werken in strijd tegen jeugdcriminaliteit. Zij kunnen dit jaar beginnen aan de uitvoering.

Voorstellen gevraagd
Hier bovenop worden nu nog eens acht gemeenten gevraagd voorstellen te doen voor de preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit in hun wijken. Het gaat om Almere, Enschede, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht. Naar verwachting kunnen zij begin 2024 beginnen met de uitvoering. Deze gemeenten zijn geselecteerd op basis van criminaliteitscijfers en sociaaleconomische data, om zo de huidige veiligheidssituatie mee te nemen en rekening te houden met de (toekomstige) voedingsbodem voor jeugdcriminaliteit.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner