Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Uniview

Seagate

i-Pro

Paxton

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Optex

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Alphatronics

Dero Security Products

Gold-IP

SOBA

Ajax Systems

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

IDIS

Nenova

SmartCell

Masset Solutions

VBN

Add Secure

CSL

HID

Kiwa

Nimo Drone Security

SmartSD

DZ Technologies

Paraat

Brivo

PG Security Systems

Unii

Oribi ID Solutions

Advancis

GFT

Regio Control Veldt

ADI

Milestone

Seris

Crown Security Services

CDVI

Securitas

CardAccess

G4S

VEB

EAL

Avigilon Alta

Alarm Meldnet

Lobeco

VideoGuard

Centurion

Genetec

NIBHV

Hikvision

ARAS

JMB Groep

RoSecure

20face

ASSA ABLOY

ASIS

Connect Security

Sequrix

VVNL

Akuvox

HD Security

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

2N

De Beveiligingsjurist

OSEC

Eizo

Explicate

Secusoft

Trigion

Bydemes

1500ste aflevering van Opsporing Verzocht

6 mei 2024
Redactie
07:34

Op dinsdagavond 7 mei wordt de 1500ste aflevering van Opsporing Verzocht uitgezonden. Het opsporingsprogramma van de AvroTros, dat in samenwerking met politie en justitie wordt gemaakt, bestaat dit jaar 42 jaar en heeft zijn bestaansrecht ruimschoots bewezen, aldus de politie.

De eerste (proef)uitzending van Opsporing Verzocht vond plaats op 14 oktober 1975 en werd gepresenteerd door Jaap van Meekren. Daarna werd het programma o.a. gepresenteerd door Will Simon, Nelleke van der Krogt en Catherine Keyl. Sinds 2005, het jaar waarin Anniko van Santen de presentatie en eindredactie voor haar rekening nam, kwamen zo’n 5500 zaken aan de orde in het programma. Met een gemiddeld oplossingspercentage van ca. 40 procent, werden er alleen de afgelopen 18 jaar al zo’n 2200 zaken met behulp van kijkers opgelost.

Betrekken burgers belangrijk
Burgerparticipatie is een belangrijk onderwerp voor de politie. De organisatie wil midden in de samenleving staan en daarmee ook gebruik maken van alle kennis en kunde die er is. Hierdoor komen zaken vaak in een stroomversnelling, zowel actuele zaken maar ook schrijnende cold cases worden regelmatig mede door tips van burgers opgelost. De politie zoekt steeds vaker en sneller de samenwerking en in steeds meer regionale eenheden worden speciale teams ingericht die zich hier dagdagelijks mee bezig houden. Door goed samen te werken met burgers besparen we ook capaciteit en lossen we meer zaken op. Ook voor slachtoffers is het fijn om te zien dat de politie aandacht besteed aan hun zaak.
“Wat voor de politie heel relevant is en ik ontzettend knap vind, is dat we dankzij Opsporing Verzocht al zo lang, zo’n groot publiek bereiken. We weten steeds mee te bewegen in het luister-, kijk- en surfgedrag van mensen. Begonnen met tv en telefoon, is Opsporing Verzocht inmiddels ook op sociale media al jaren een succes. Met die extra ogen en oren is de politie in staat in zo’n 4 van de 10 ingebrachte zaken tot een doorbraak te komen en daarvoor wil ik al die duizenden tipgevers na die 1500 uitzendingen heel hartelijk bedanken”, zegt Janny Knol Korpschef Nationale Politie.

Meer beeldmateriaal en kwaliteit steeds beter
Door de jaren heen is het aantal beveiligingscamera’s flink toegenomen. Ook de kwaliteit van de bewakingsbeelden is de afgelopen jaren verbeterd. Dit biedt de opsporing veel kansen. Het aanbod van geschikte zaken voor de (regionale) opsporingsprogramma’s neemt dus ook sterk toe. Hier maakt de politie dan ook steeds vaker gebruik van.
Naast de reguliere uitzendingen op televisie-uitzendingen is Opsporing Verzocht ook breed vertegenwoordigd op sociale media als Facebook en Instagram (192.000 en 69.000 volgers). Ook dat levert regelmatig mooie resultaten op. De filmpjes op deze platforms worden vaak vele duizenden keren bekeken en gedeeld.

De 1500e uitzending wordt dinsdagavond 7 mei op NPO2 uitgezonden om 20.25 uur en zal de volgende dag worden herhaald op dezelfde zender om 13.20 uur.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner