Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Sequrix

Hikvision

CDVI

Uniview

ASIS

NIBHV

DZ Technologies

Genetec

Eagle Eye Networks

20face

Bosch Security Systems

Multiwacht

Eizo

Brivo

EAL

NetworxConnect

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

HID

HD Security

Gold-IP

Dero Security Products

ASSA ABLOY

Seris

Advancis

ADI

Unii

SmartSD

Kiwa

VideoGuard

Trigion

Regio Control Veldt

VEB

BHVcertificaat.online

Nimo Drone Security

Centurion

Explicate

Paxton

GFT

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

i-Pro

Lobeco

Add Secure

SmartCell

G4S

Oribi ID Solutions

Connect Security

Crown Security Services

Masset Solutions

Bydemes

SMC Alarmcentrale

CSL

Nenova

Avigilon Alta

Top Security

IDIS

Alphatronics

2N

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

SOBA

Securitas

Hanwha Vision Europe

Akuvox

OSEC

Secusoft

CardAccess

Nimo Dog Security

RoSecure

Milestone

Ajax Systems

VAIBS

Optex

VVNL

ARAS

Seagate

VBN

Paraat

18 maanden geëist voor afpersers fruitbedrijf

7 januari 2021
Redactie
08:53

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 18 maanden geëist tegen een 33-jarige man uit Hilversum voor een poging tot afpersing van de directie van een fruitbedrijf in Hedel, die de vondst van drugs tussen het fruit bij de politie had gemeld.

De afpersing vond plaats nadat er op 21 mei 2019 een partij drugs werd gevonden bij het fruitbedrijf. In de dreig sms’jes werd 1.2 miljoen euro geëist ‘vanwege het verlies van onze handel.’ Als er niet betaald werd, zou een aanslag volgen. De 33-jarige verdachte wordt verweten dat hij, samen met een 35-jarige man, van 26 mei tot en met 5 juni, dreig-sms’jes heeft gestuurd naar de directie en naar een afgesproken plek is gereden om het geëiste geld op te halen.

Geldoverdracht mislukt
Via zes verschillende prepaid nummers is er sms-contact geweest tussen de afperser(s) en de directie. Er werden instructies gegeven hoeveel en op welke manier er betaald moest worden. Op 29 mei werd toegewerkt naar een geldoverdracht in Zaltbommel, waarbij de 33-jarige man en zijn vriendin betrokken waren. De overdracht van 150.000 euro ging uiteindelijk niet door. Op de afgesproken plek stond een auto met hierin leden van een arrestatieteam. De 33-jarige man en zijn vriendin werden gezien door de politie, vertrouwden het niet en maakten rechtsomkeer. Na de mislukte overdracht werd het bedrag verhoogd en moest er in bitcoins betaald worden. De sms’jes die na de mislukte geldoverdracht tot en met 5 juni zijn verstuurd, bevatten instructies over de betaling in bitcoins.

Extreem geweld
Nu er door de directie niet betaald was en niet werd ingegaan op de eisen van de afperser(s), was er juridisch sprake van een poging tot afpersing. Dat doet volgens het OM niets af aan de impact van de dreigementen die zijn geuit. “Verdachten hebben met hun handelen onrust, angst, radeloosheid en woede veroorzaakt”, aldus de officier van justitie. “De directie, hun familie en medewerkers van het fruitbedrijf zijn bedreigd met aanslagen, extreem geweld en het liquideren van mensen. Bedreigd met terreur om maar tot betaling over te gaan. Het laat zich nauwelijks in woorden uitdrukken welk leed hen sinds mei 2019 is aangedaan.”

Medeplegen
Volgens het OM hebben de 33-jarige en de 35-jarige verdachte, samen met de verdachten die op 10 december terecht hebben gestaan in deze strafzaak, op een nauwe en bewuste wijze samengewerkt, zodat er sprake is van medeplegen. Alles afwegende vindt de officier van justitie voor de 33-jarige verdachte een gevangenisstraf van 18 maanden, met aftrek van het voorarrest, passend.
Het OM had overigens ook wel wat goed te maken. Door een blunder waren de namen en adressen van medewerkers van het fruitbedrijf in het strafdossier terecht gekomen. Zo konden via hun advocaten ook de verdachten hier kennis van nemen. Dit had bedreigingen en aanslagen op privé-adressen tot gevolg.

Brandstichtingen
De rechtbank heeft de strafzaak tegen de 35-jarige man voor onbepaalde tijd aangehouden. Deze verdachte was in afwachting van de strafzaak door de rechtbank onder voorwaarden vrijgelaten. De politie heeft hem dinsdag 5 januari aangehouden. Hij wordt nu ook verdacht van betrokkenheid bij het teweeg brengen van explosies en brandstichtingen. In 2020 zijn er verschillende incidenten geweest met vuurwerkbommen en brandstichtingen bij adressen die een link hadden met het fruitbedrijf in Hedel. Het onderzoek naar de betrokkenheid van de man bij deze incidenten is nog in volle gang.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner