18 PAC’s helpen elkaar met overleg de crisis door
Achttien particuliere alarmcentrales houden nu wekelijks overleg, waarbij de coronacrisis bovenaan de agenda staat. Gesproken wordt onder andere over strategische en operationele maatregelen om de werkdruk aanvaardbaar te houden.
De coronacrisis gaat ook aan de particuliere alarmcentrales niet ongemerkt voorbij. Behalve het risico dat medewerkers zullen uitvallen bij het optreden van ziekteverschijnselen, neemt ook de werkdruk toe. Bijvoorbeeld doordat alarmprotocollen bij klanten veranderen als gevolg van de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus. De achttien PAC’s in het overleg zijn de bedrijven die zijn aangesloten bij de Federatie Veilig Nederland en de Nederlandse Veiligheidsbranche. Sinds een jaar voeren die al gezamenlijk overleg en dat wordt nu geïntensiveerd. De bedrijven voorzien dat ze vaker als groep over onderwerpen zullen gaan communiceren.
Telefonisch
Vanzelfsprekend verloopt het overleg telefonisch, via beveiligde verbindingen. Elke week wordt besproken welke ontwikkelingen er zijn en hoe daarop geanticipeerd moet worden. Zolang de coronacrisis actueel is, zal het overleg ook wekelijks blijven plaatsvinden. Op deze wijze stemmen de PAC’s hoofd- en bijzaken af en probeert men elkaar te helpen door het delen van ieders ervaringen, eventueel achtervang te zijn waar de techniek van het platform het mogelijk maakt, de onderlinge workload te verminderen en op andere manieren om de continuïteit van de sector te verzekeren. Een voorbeeld: technische meldingen met lagere prioriteit worden de komende weken zoveel als maar mogelijk technisch doorgezet naar de klanten om zo ruimte te creëren voor het afhandelen van prioriteitsmeldingen, hetgeen de werkdruk voor zowel de medewerkers van de PAC als die van installerend Nederland positief zullen beïnvloeden.