Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

SmartCell

Top Security

ARAS

Add Secure

GFT

Akuvox

Multiwacht

Bydemes

CDVI

Kiwa

VBN

Secusoft

DZ Technologies

Alarm Meldnet

OSEC

Seagate

Explicate

JMB Groep

SMC Alarmcentrale

VVNL

Sequrix

Lobeco

Crown Security Services

Paxton

VAIBS

Regio Control Veldt

PG Security Systems

NetworxConnect

Paraat

NIBHV

RoSecure

Eagle Eye Networks

Milestone

G4S

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

VEB

HD Security

Connect Security

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

IDIS

HID

Advancis

Nenova

SOBA

Trigion

Alphatronics

Unii

CardAccess

Gold-IP

ADI

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Seris

Hanwha Vision Europe

Brivo

EAL

Dero Security Products

Securitas

Nimo Dog Security

Avigilon Alta

Genetec

Masset Solutions

VideoGuard

Centurion

Eizo

Nimo Drone Security

Hikvision

20face

i-Pro

2N

Uniview

SmartSD

ASIS

Optex

20 partijen tekenen convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’.

25 mei 2019
Redactie
16:26

Internetcriminelen worden slimmer. Daardoor is het steeds lastiger te herkennen als zij een nepbericht gebruiken om persoonlijke gegevens van mensen te misbruiken of om geld afhandig te maken. Tijdens de Landelijke Veiligheidsdag in Almere trapte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de publiekscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’ af.

De campagne roept mensen op zich beter te beschermen tegen phishing en andere vormen van internetcriminaliteit. Ook tekenden minister Grapperhaus, staatssecretaris Keijzer (EZK) en een groot aantal bedrijven en brancheorganisaties het convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’. Zij trekken samen op in de strijd tegen internetcriminaliteit.

Alerter online
Uit politiecijfers blijkt dat traditionele criminaliteit zoals overvallen, woninginbraken en geweldsmisdrijven daalt. Dit geldt echter niet voor internetcriminaliteit. In 2017 was een op de negen mensen slachtoffer, berekende het CBS. Het kabinet investeert daarom fors om internetcriminelen op te sporen. Dat is echter niet voldoende. Omdat internetcriminelen steeds handiger worden om toegang te krijgen tot computers, tablets en smartphones, is het belangrijk dat mensen zelf ook alerter online worden. De nieuwe campagne roept mensen daarom op eerst te checken of een link, bijlage of betaalverzoek in een e-mail, sms of appje te vertrouwen is en pas te klikken als ze daar zeker van zijn.

Voorzichtig
“We moeten af van het taboe op slachtofferschap van phishing. Het kan iedereen gebeuren, het is niets om je voor te schamen. Iedereen heeft er last van, dus we moeten iets doen. Allemaal. Wees daarom voorzichtig wanneer u op een link, bijlage of betaalverzoek klikt. Voordat u het weet, geeft u internetcriminelen toegang tot uw digitale leven. Want de internetcriminelen worden steeds handiger in het namaken van mailtjes, sms’jes en appjes. Die alertheid moet een gewoonte worden, net zoals het op slot doen van de deur als je van huis gaat. Dus: eerst checken, dan klikken”, zei minister Grapperhaus (JenV) tijdens de Landelijke Veiligheidsdag op zaterdag 25 mei in Almere.

Convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’
Naast de Rijksoverheid zetten ook gemeenten, brancheorganisaties en bedrijven zich in om mensen beter te wapenen tegen internetcriminaliteit. Meer dan twintig partijen ondertekenden op 25 mei het convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’. Daarin spreken zij met elkaar af zich in te zetten om mensen te stimuleren preventieve maatregelen tegen internetcriminaliteit te nemen, zoals het gebruik van een virusscanner en verschillende sterke wachtwoorden, software-updates direct uitvoeren en het regelmatig maken van back-ups. Ook zetten banken en ICT-, internet- en telecombedrijven zich in om onder hun klanten het gebruik van hun huidige en nog te ontwikkelen beveiligingsmogelijkheden te bevorderen.

Over de campagne
Met de publiekscampagne tegen internetcriminaliteit wil het ministerie van Justitie en Veiligheid mensen helpen zich beter tegen internetcriminaliteit te beschermen. De campagne is vanaf maandag 27 mei te zien op tv, online en sociale media. Een groot aantal partners uit onder andere de banken-, ICT-, internet- en telecomsector ondersteunt de publiekscampagne. Zij roepen via hun eigen kanalen mensen op zich beter te wapenen tegen internetcriminelen en delen tips hoe zij dat kunnen doen. Op www.veiliginternetten.nl staat meer informatie over de campagne.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner