200 procent hogere straffen tijdens jaarwisseling
Bij jaarwisselinggerelateerde strafzaken zullen officieren van justitie forsere straffen eisen of opleggen, zo maakt het OM bekend. Bij de beoordeling van dit soort zaken geldt een verzwaringsfactor tot 200 procent. Dit geldt met name bij geweld tegen of het hinderen van hulpverleners.
Agressie of geweld tegen hulpverleners, zoals brandweer of politie, is een absolute no go, waarschuwt het Openbaar Ministerie. Bij dit soort strafbaar gedrag zal de officier van justitie zwaardere straffen eisen of opleggen. Hier geldt een verzwaringsfactor van 200 procent. Brandweer, politie en andere hulpverleners zorgen immers voor de veiligheid van iedereen. Ze moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.
Ook niet lastigvallen of hinderen
Om medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s te ontlasten is het tijdens de jaarwisseling 2020-2021 verboden vuurwerk te verkopen, buiten bij je te hebben, te vervoeren, en af te steken. Daarnaast zal ook dit jaar agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak niet worden getolereerd, zij moeten voor ieders veiligheid hun werk ongestoord kunnen doen. Ook mogen hulpverleners niet worden lastig gevallen of gehinderd. Verder kijkt de officier van justitie of er alcohol in het spel is. Dat werkt nog eens extra strafverzwarend. “Oud en nieuw hoort een feest te zijn, ook al hebben we bij deze bijzondere jaarwisseling met beperkingen te maken in verband met het coronavirus waar niet iedereen blij mee is. Feestverstoorders zullen worden aangepakt”, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling.
Hogere strafmaat
Wie zich niet aan het vuurwerkverbod houdt riskeert forse straffen. Deze variëren van 100 euro boete bij het op straat of in de auto in bezit hebben van consumentenvuurwerk tot minimaal 400 euro boete bij het afsteken van professioneel vuurwerk, zoals een cobra. Voor dit soort zaken worden er ook al heel snel werkstraffen opgelegd en ook celstraffen zijn mogelijk als het gaat om een grotere hoeveelheid vuurwerk. Iemand die meerdere keren de regels overtreedt, wordt steeds zwaarder bestraft. Ook als het om grotere hoeveelheden vuurwerk gaat wordt de strafmaat verzwaard.
Naast een boete of (voorwaardelijke) celstraf volgt ook een aantekening in de justitiële documentatie, in de volksmond heet dat het strafblad. Dit kan onder omstandigheden dan consequenties hebben voor de afgifte van een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG).
Rechter
Zaken kunnen door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie.