Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

NIBHV

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

ARAS

Hikvision

Genetec

20face

VVNL

HD Security

ASSA ABLOY

Akuvox

Hanwha Vision Europe

Nenova

Optex

Unii

Trigion

CDVI

ASIS

Nimo Dog Security

PG Security Systems

Kiwa

JMB Groep

2N

Bydemes

Sequrix

IDIS

Eizo

Top Security

Connect Security

SOBA

i-Pro

Seris

Explicate

ADI

Securitas

Gold-IP

Masset Solutions

OSEC

EAL

VEB

VBN

SmartSD

De Beveiligingsjurist

Centurion

Nimo Drone Security

Secusoft

GFT

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

HID

VAIBS

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

Uniview

Alarm Meldnet

NetworxConnect

Avigilon Alta

Regio Control Veldt

Paraat

Bosch Security Systems

SmartCell

Seagate

CSL

DZ Technologies

Brivo

Alphatronics

Paxton

G4S

Multiwacht

RoSecure

Milestone

Lobeco

Service Centrale Nederland

CardAccess

Add Secure

Advancis

21.000 agenten nodig om politie weer op sterkte te krijgen

22 september 2021
Redactie
06:18

De verharding van de georganiseerde criminaliteit heeft ervoor gezorgd dat de overheid de komende periode ruim een half miljard euro extra aan veiligheid gaat besteden. In een interview met het AD vertelt minister Grapperhaus waar dat geld zoal naar toe zal gaan.

Een van de grootste problemen is de ondercapaciteit bij de politie. Er zijn maar liefst 21.000 nieuwe agenten nodig om het tekort te verhelpen. Grapperhaus verwacht daar tot 2023 tijd voor nodig te hebben. Daarom wordt op de eerste plaats ingezet op technische innovatie, zodat het huidige personeel effectiever kan werken. Daarvoor is 70 miljoen euro beschikbaar.
Ook gaat 30 miljoen naar forensische opsporing. Van dit geld worden onder andere honden getraind in het opsporen van elektronische gegevensdragers. Die zijn essentieel bij huiszoekingen.

Onvoldoende geschikte sollicitanten
Meer agenten zitten er op korte termijn niet in. De huidige instroom is net voldoende om de uitstroom van 17.000 gepensioneerden te compenseren. Er is geld voor extra personeel, maar het ontbreekt aan voldoende geschikte sollicitanten.
Om te voorkomen dat de politie werk voor niets doet, omdat justitie geen tijd heeft om de verdachten te veroordelen, gaat er 8 miljoen extra naar het Openbaar Ministerie. Hetzelfde bedrag gaat naar de rechtspraak. Verder komt 85 miljoen euro beschikbaar om te voorkomen dat jongeren in probleemwijken in de criminaliteit verstrikt raken. Dat is aanzienlijk minder dan het miljard euro dat burgemeesters eerder voor dit doel nodig achtten. Grapperhaus hoopt echter bij de formatie meer budget te krijgen.

De weg voorwaarts
Om het ‘veelkoppige monster’ dat de georganiseerde criminaliteit is uit te roken zijn volgens de minister nieuwe middelen nodig.r Daarvoor heeft hij het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) opgericht, dat moet groeien tot 400 medewerkers die weggehaald worden bij de politie, het OM, de Fiod, douane, marechaussee en Belastingdienst. Die organisaties zijn echter niet blij dat hun beste mensen worden weggekaapt. Zij verwachten dat het MIT een bureaucratisch bolwerk wordt en dat zij zonder hun specialisten minder goed kunnen functioneren. Grapperhaus vindt die kritiek niet terecht. “Er wordt altijd met argwaan gekeken naar the new kid in town“, zegt hij. Doordat de instanties hooguit 10 procent van hun sterkte verliezen aan het MIT, vindt de minister niet dat er sprake is van kannibalisme. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat het MIT ‘de weg voorwaarts’ is.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner