Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VVNL

Ajax Systems

VBN

Milestone

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

Explicate

HD Security

Trigion

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

IDIS

DZ Technologies

NetworxConnect

CardAccess

Multiwacht

VideoGuard

Crown Security Services

SmartCell

Securitas

SOBA

Nenova

Secusoft

ASIS

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

VAIBS

BHVcertificaat.online

Genetec

Seris

Uniview

2N

Optex

EAL

Paxton

Hikvision

Brivo

Oribi ID Solutions

Advancis

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

Sequrix

RoSecure

Gold-IP

ADI

Dero Security Products

JMB Groep

Top Security

CSL

Masset Solutions

Centurion

OSEC

Regio Control Veldt

Kiwa

Connect Security

CDVI

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Bydemes

VEB

NIBHV

Add Secure

Service Centrale Nederland

G4S

Alphatronics

Unii

GFT

HID

Akuvox

De Beveiligingsjurist

Paraat

SmartSD

ARAS

Eizo

20face

Seagate

i-Pro

Lobeco

PG Security Systems

25 procent meer brandmeldingen door corona

24 december 2020
Redactie
09:37

Volgens vergelijkingssite Pricewise is het aantal brandmeldingen in Nederland dit jaar met 25 procent gestegen. Dit zou komen omdat mensen meer thuis zijn, er meer apparatuur wordt aangesloten om thuis te kunnen werken en er meer gebruik wordt gemaakt van de open haard.

Ten opzichte van voorgaande jaren zijn er tijdens de coronacrisis meer meldingen van kleine branden geweest bij de brandweer. Waar er normaal gesproken rond de 440 meldingen per maand zijn, ligt dit aantal in 2020 op 550 meldingen per maand. Een flinke toename dus. Corona is volgens Pricewise mogelijk de indirecte oorzaak van de toename van woningbranden. De kans is namelijk groot dat er een verband bestaat tussen het massaal thuiswerken en de stijging in het aantal meldingen van woningbranden.

Meer oververhitte apparaten op het stroomnet
Doordat veel mensen thuiswerken, zijn er thuis meer apparaten aangesloten. Denk aan de laptop, extra schermen, mobiele (werk)telefoon en het koffiezetapparaat. Er wordt in huis meer elektronica (en energie) gebruikt. De apparaten die aan staan, kunnen oververhit raken.
Nu heel Nederland meer thuiswerkt, is het aannemelijk dat er ook meer branden ontstaan door menselijk handelen. Uit cijfers van een onderzoek uit 2015/2016 van de brandweer blijkt dat stoken (haardvuur) met 38 procent de nummer één oorzaak is van woningbranden. Een apparaat, zoals een wasdroger, dat zelf in de brand vliegt door het niet (vaak genoeg) schoonmaken van de filters staat daarbij op plek twee (13 procent). Net zo gevaarlijk is koken (ook 13 procent), waarbij brand bijvoorbeeld kan ontstaan doordat de vlam in de pan vliegt.

Kluskoorts en menselijke fouten
Naast de toename van het aantal mensen dat thuiswerkt, is er de afgelopen maanden ook flinke sprake van kluskoorts. De tijd die men ‘over’ heeft door de mindere reistijd en sociale beperkingen, wordt massaal gebruikt voor het verbouwen en opknappen van de woning. Sommige klussen verhogen de kans op woningbrand, zoals wanneer er wordt gelast in de buurt van niet-hittebestendig materiaal. Er zijn dit jaar dan ook veel berichten over woningbranden die veroorzaakt zijn doordat men zelf in huis aan de slag is gegaan.

Statistieken woningbranden 2019-2020
In januari en februari 2020 was het aantal woningbranden ongeveer gelijk aan die maanden van het jaar daarvoor. Opvallend is dat er een grote piek is in maart 2020 – het moment waarop de coronamaatregelen van kracht werden – en dat het aantal woningbranden in juni 2020 weer daalde. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat kantoren en de horeca weer open gingen en mensen dus ook minder thuis waren. De cijfers over het aantal woningbranden ging daarna weer wat omhoog, maar daalde in september en oktober weer. Toch bleef dit aantal nog altijd hoger dan in 2019.

Oorzaken
Uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat de meeste branden voorkomen in december. Ook in 2019 was in december een piek te zien. Januari vertoonde eveneens een piek in 2019, net als januari 2020. Dat kan volgens Pricewise komen doordat de kerstboom uitdroogt en in vlammen opgaat wanneer deze in aanraking komt met de hitte van de kerstverlichting. Het is belangrijk om de verlichting daarom uit te zetten bij het verlaten van de woning en te kiezen voor ledverlichting. Andere gevaren zitten in het maken van kerststukjes met kaarsen erin en gourmetten. De brandweer geeft daarom een aantal tips om de decembermaand brandveilig te laten verlopen. Nu extra belangrijk, want in combinatie met het feit dat men veel meer thuiszit zou deze piek in december 2020 nog wel eens hoger kunnen worden dan vorig jaar.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner