30 aanhoudingen bij verboden demonstratie Museumplein

Op zondagmiddag 2 januari is er door de politie op last van de burgemeester opgetreden tegen een niet toegestane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Op last van de burgemeester is er door de politie opgetreden en zijn er in totaal dertig verdachten aangehouden. Er raakten vier agenten gewond.

De demonstratie werd eerder in de week door de driehoek verboden. Dit weerhield enkele duizenden demonstranten niet om toch naar het Museumplein te komen. Het Museumplein en de directe omgeving waren daarom vanaf 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De driehoek nam dit besluit naar aanleiding van signalen dat er personen, waaronder leden van verschillende Defend-groepen, met wapens naar het Museumplein wilde komen en bereid waren geweld te gebruiken.

Agenten gewond
Rond 12.30 uur stroomde het Museumplein vol met demonstranten. De politie heeft hierop gefaseerd opgetreden. Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Toen zij het plein niet verlieten, heeft de politie opgetreden door een ME-linie (Mobiele Eenheid) te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en hebben een aantal agenten geweld moeten gebruiken. Vier agenten zijn gewond geraakt toen ter hoogte van de Paulus Potterstraat enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen probeerde te breken. Bij deze actie is een politiehond ingezet om de agenten te ondersteunen. De agenten maken het naar omstandigheden goed en de verdachten konden worden aangehouden.

Demonstranten richting het Westerpark
Nadat het Museumplein vrij was gemaakt, verplaatste een grote groep van deze demonstranten zich richting het Westerpark waar een manifestatie gaande was van een politieke partij. Deze manifestatie was toegestaan onder bepaalde voorwaarden gesteld door de driehoek. Toen de voorwaarden niet meer werden nageleefd werden is er door de organisatie opgeroepen om te vertrekken. Een kleine groep van de demonstranten heeft zich hierna weer verzameld op het Museumplein, maar is daar na enige tijd weer vertrokken.

Aanhoudingen en inzet noodbevel
Er zijn in totaal dertig personen aangehouden voor diverse strafbare feiten, waaronder artikel 2.2. van de APV (verstoren van de openbare orde), wet ID, mishandeling, verboden wapen bezit, belediging en niet voldoen aan bevel of vordering. Circa 200 personen zijn op basis van het noodbevel de toegang tot de stad ontzegd. Hiertussen zaten meerdere leden van diverse Defend groepen.

Bron: politie.nl

Deel dit artikel via: