Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Lobeco

Uniview

Add Secure

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

Bydemes

De Beveiligingsjurist

ADI

ARAS

Sequrix

Hikvision

Paraat

NIBHV

Regio Control Veldt

Unii

Masset Solutions

HID

2N

Genetec

Oribi ID Solutions

GFT

G4S

VVNL

DZ Technologies

CardAccess

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

Ajax Systems

Network Optix

Milestone

Nenova

Connect Security

VAIBS

CSL

Traka ASSA ABLOY

VBN

Gold-IP

i-Pro

Advancis

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Dero Security Products

Securitas

IDIS

Paxton

VideoGuard

Akuvox

Optex

Kiwa

PG Security Systems

OSEC

SmartSD

Nimo Drone Security

ASIS

Top Security

RoSecure

Service Centrale Nederland

CDVI

HD Security

Trigion

Avigilon Alta

Seris

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

NetworxConnect

EAL

Explicate

SmartCell

Eizo

20face

SOBA

Brivo

Seagate

Centurion

Crown Security Services

Secusoft

VEB

28 juni 2023
Redactie
06:40

Op zondagnacht 25 juni heeft de politie het stroomstootwapen ingezet bij de aanhouding van een 16-jarige Almeerse jongen. De jongen werd op dat moment verdacht van een poging woninginbraak aan de Leemwierde. Twee andere personen werden ook aangehouden. Alle drie blijken later na onderzoek geen verdachten te zijn van de poging woninginbraak.

In die zondagnacht komt rond 03:00 uur bij de meldkamer een melding binnen van een woninginbraak aan de Leemwierde in Almere. De melder geeft aan gestommel te horen bij de onderburen, die op vakantie zijn. De melder ziet daarna twee personen er vandoor gaan en geeft het signalement van die twee personen. Direct gaat de politie ter plaatse. Eenmaal daar ziet een agent twee personen vanaf de achterzijde van de woning wegrennen. De agent zet de achtervolging in, maar raakt de verdachten kwijt. Wel treft hij een koevoet aan op de vluchtroute.

Politie zet achtervolging in
Vervolgens zien andere politieagenten bij de Kornwierde twee personen rennen die voldoen aan het signalement. Een van de twee agenten zet de achtervolging te voet in. Als de twee verdachten uit elkaar gaan, volgt de agent nog één van de twee. Tijdens de achtervolging roept de agent meermaals dat de verdachte moet stoppen. Dat doet hij niet, waarop het stroomstootwapen wordt ingezet. De 16-jarige jongen wordt uiteindelijk gestopt en aangehouden. Vervolgens worden na een zoektocht ook twee andere personen aangehouden die gevonden worden in de struiken op de Langshof.

Drie personen blijken niet de verdachten te zijn
Na onderzoek en het opvragen van camerabeelden blijken de drie aangehouden personen niet de verdachten te zijn van de poging woninginbraak. De drie personen zijn daarop heengezonden. De politie komt graag in contact met mensen die iets hebben gezien rond het tijdstip van de poging woninginbraak of die tips hebben. Getuigen kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844. Of bel met Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000. Ook kunt u tips en camerabeelden direct toesturen via onderstaand tipformulier.

Letsel opgelopen
De jongen is door gebruik van het stroomstootwapen tijdens de achtervolging gevallen en heeft daardoor verwondingen opgelopen waarvoor hij behandeld is in het ziekenhuis. Ook heeft hij schade aan zijn persoonlijke spullen. De herstelschade worden vergoed door de politie.

Inzet van het stroomstootwapen
Alleen wanneer er geen andere mogelijkheid is, past de politie geweld toe. Daarbij is het uitgangspunt om het minst ingrijpende geweldsmiddel te gebruiken en niet meer geweld te gebruiken dan nodig is. Bij dit optreden op zondag 25 juni gaf de persoon meerdere keren geen gehoor aan de vordering waardoor de politieagent zich genoodzaakt voelde om op te treden. Of het gebruikte geweld juist en proportioneel was, wordt na ieder geweldsinzet geëvalueerd. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de toedracht en naar de inzet van het stroomstootwapen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner