Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

G4S

HID

Securitas

Multiwacht

Trigion

Dero Security Products

Add Secure

i-Pro

VEB

Optex

20face

CardAccess

Secusoft

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

Unii

OSEC

DZ Technologies

Alphatronics

EAL

IDIS

Gold-IP

Connect Security

CDVI

Genetec

Milestone

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

NIBHV

Seagate

VBN

PG Security Systems

ARAS

Avigilon Alta

Koninklijke Oosterberg

SMC Alarmcentrale

Paraat

Seris

Masset Solutions

VVNL

Centurion

Crown Security Services

ADI

Sequrix

Nimo Drone Security

Eizo

CSL

Uniview

RoSecure

GFT

BHVcertificaat.online

MPL

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Brivo

HD Security

Hikvision

Top Security

Ajax Systems

Bydemes

VideoGuard

VAIBS

Eagle Eye Networks

Advancis

ASIS

NetworxConnect

ASSA ABLOY

Nenova

2N

Kiwa

Akuvox

SmartSD

SOBA

JMB Groep

Lobeco

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Dahua

Paxton

Explicate

Hanwha Vision Europe

42 maanden geëist voor ‘digitale bankrover’

26 juni 2021
Redactie
10:48

Tegen een 24-jarige man uit Sneek, die verdacht wordt van het oplichten van tientallen mensen via onder andere Instagram en Marktplaats, is een celstraf van 42 maanden geëist. Het OM spreekt van ‘digitale bankroven’. De verdachte moet zich ook klinisch laten behandelen.

Het OM houdt de man verantwoordelijk voor het oplichten van zestien mensen door te beweren dat ze via hem snel geld konden verdienen met cryptomining. De gedupeerden dachten door het overmaken van geld een veelvoud van dit bedrag terug te kunnen verdienen. Het geld was volgens de verdachte nodig om ‘te investeren’. Ook wist hij toegang te krijgen tot bankrekeningen en/of pinpasjes en pincodes van slachtoffers, waarna er allerlei betalingen van die rekeningen werden afgeschreven. Op die manier heeft hij de gedupeerden voor 15.000 euro opgelicht.

Kwetsbare slachtoffers
De man wordt daarnaast verdacht van het medeplegen aan oplichten van twee mensen die door hun leeftijd als kwetsbaar gezien moeten worden. Hij deed zich voor als een medewerker of leidinggevende van een bank die hen vertelde dat hun bankrekening was gehackt door Ghanese criminelen en dat zij het geld van die rekening moesten overschrijven naar een aantal andere, door verdachte genoemde, bankrekeningen om hun geld veilig te stellen. In totaal gaat het om 25.000 euro. De officier: “De modus operandi in deze zaak is uiterst laakbaar. Oudere mensen angst aanjagen, ze een zogenaamde helpende hand bieden om ze vervolgens voor zo’n bedrag op te lichten is onacceptabel. Dit feit reken ik verdachte zeer zwaar aan.”

Marktplaatsoplichting
Daarnaast wordt de verdachte verweten in de periode 1 maart 2019 tot 2 juni vorig jaar 27 mensen te hebben opgelicht via Marktplaats. Hij bood truien, hoodie’s en schoenen van dure merken aan via Marktplaats maar leverde deze goederen na betaling niet aan de kopers. Een benadelingsbedrag van zo’n 18.000 euro. Nog een andere vorm van digitale bankroof waar hij van wordt verdacht is het afhandig maken van een geldbedrag door zich voor te doen als de zoon of dochter van het slachtoffer. In die valse hoedanigheid zocht hij contact met het slachtoffer om te vragen of er een paar rekeningen betaald konden worden omdat het internetbankieren niet werkte of dat de telefoon stuk was. Het slachtoffer maakte vervolgens bedragen over naar een door verdachte opgegeven rekeningnummer. Hier gaat het om bedragen van bijna 5.000 euro. Het OM vindt medeplegen aan dit feit bewezen.

Bedreiging
Verdachte wordt ook verweten dat hij in februari 2020 een slachtoffer heeft gedwongen tot afgifte van zijn bankpas en pincode onder bedreiging van de woorden: “Als je het mij nu niet geeft dan doe ik je wat aan”. Vervolgens heeft hij met deze bankpas in totaal 5.000 euro van de bankrekening gepind. Voor dit feit komt het OM tot vrijspraak voor diefstal met bedreiging. Wel vindt het OM dat er sprake is van diefstal met valse sleutel.

Persoonlijke omstandigheden
De betrokkene is op zijn zeventiende jaar in aanraking gekomen met gokken waarbij hij in casino’s gokte en inzette op voetbalwedstrijden. Er gingen grote geldbedragen mee gemoeid. Het gokgedrag van betrokkene is volgens deskundigen terug te zien in de huidige tenlastelegging. Hierbij heeft hij afwegingen gemaakt hoe ver hij kon gaan, wat wel of niet lukte en financiën stonden centraal. Bij onderhavige tenlastelegging kan ook worden gesproken van een bepaalde mate van spanning – zou het lukken?- wat ook bij gokken het geval is. De behandeling die verdachte nodig heeft dient niet specifiek voor de gokverslaving, maar ook breder vanwege de vastgestelde persoonlijkheidsproblematiek bij verdachte op basis waarvan het tenlastegelegde hem ook verminderd kan worden toegerekend.

Strafeis
Van de 46 slachtoffers van wie de zaak wat het OM betreft bewezen kan worden geacht, hebben 28 een vordering als benadeelde partij ingediend. Alles overwegend komt de officier tot een eis van 42 maanden. Twaalf maanden zijn wat het OM betreft voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en onder andere de verplichting om zich gedurende maximaal een jaar klinisch te laten behandelen in een kliniek.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner