Beveiliging nieuws

Onze partners

Lobeco

SOBA

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

Dero Security Products

Kiwa

GFT

Seris

Nimo Drone Security

HID

CSL

Gold-IP

Genetec

G4S

Milestone

OSEC

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

VEB

Unii

Alarm Meldnet

Sequrix

CardAccess

Nimo Dog Security

Hikvision

DZ Technologies

Alphatronics

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

Securitas

VideoGuard

JMB Groep

Uniview

VVNL

Regio Control Veldt

Top Security

De Beveiligingsjurist

Service Centrale Nederland

Add Secure

Paraat

Crown Security Services

Secusoft

Avigilon Alta

ASIS

Dahua

Paxton

EAL

Trigion

2N

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

IDIS

Advancis

RoSecure

HD Security

Nenova

Eizo

Optex

Bydemes

Akuvox

Explicate

SmartCell

Masset Solutions

20face

Multiwacht

Brivo

NIBHV

Ajax Systems

VBN

Centurion

SmartSD

Seagate

CDVI

VAIBS

ASSA ABLOY

i-Pro

MPL

ADI

ARAS

Drie wetsvoorstellen die de privacy bedreigen

24 januari 2016
Redactie
11:33

Dit jaar worden drie wetsvoorstellen in behandeling genomen die grote invloed kunnen hebben op de privacy van burgers. Daarvoor waarschuwt RTL Z. Ze hebben bijvoorbeeld betrekking op de bevoegdheid van de politie om computers van verdachten te hacken.

Het gaat om de Wet Computercriminaliteit 3, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de Wet op de bewaarplicht. De eerste houdt onder andere in dat de politie computers mag hacken van personen die verdacht worden van een misdrijf. Nu mag alleen de Nederlandse inlichtingendienst AIVD dat en dan nog alleen als er een concrete verdenking is van betrokkenheid bij terreur. De politie wil deze bevoegdheid echter ook als het gaat om verdachten van misdrijven waar minimaal vier jaar celstraf voor staat, zoals wietteelt, zware mishandeling of fraude. De politie mag al internetverkeer onderscheppen, maar dat wordt steeds vaker versleuteld. Daarom wil men ook computers kunnen hacken, zodat bij de onversleutelde informatie gekomen kan worden. Ook zou de politie via de webcam van een laptop bij de verdachte kunnen spioneren. Critici hebben er vooral bezwaar tegen dat er geen onafhankelijk toezicht is op de politie. De Centrale Toetsingscommissie, die hiervoor in het leven geroepen is, bestaat onder andere uit medewerkers van de politie zelf.
Het tweede wetsvoorstel dat de privacy bedreigt is de Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Deze wordt dit jaar vernieuwd om beter aan te sluiten op actuele ontwikkelingen. Een van de doelen is het onderscheppen van grote hoeveelheden internetdata, zoals WhatsApp-berichtjes, e-mails en surfgedrag. Daaruit filtert de AIVD informatie die nuttig kan zijn voor lopende onderzoeken. De AIVD zegt zelf dat alleen gegevens worden verzameld als daar een belangrijke aanleiding voor is en dat het gaat om metadata, zoals wie met wie communiceert. Zo is men erg geïnteresseerd in communicatie tussen Nederland en Syrië. De nieuwe wet geeft de inlichtingendienst veel ruimere bevoegdheden. Er mogen vaker telefoon- en internettaps worden geplaatst en computers mogen worden gehackt van verdachten, maar ook van bekenden van de verdachten die zelf niet onder verdenking staan. Critici vrezen dat hierdoor massaspionage van Nederlandse burgers legaal wordt.
Tot slot werkt het kabinet aan een nieuwe bewaarplicht voor telefoon- en internetproviders, omdat de vorige ongeldig werd verklaard. Zowel het Europees Hof als een Nederlandse rechter oordeelde namelijk dat de bewaarplicht ernstige inbreuk op de privacy maakt. Zo was er geen rechterlijke toetsing vereist. Dat wil het kabinet nu aanpassen in een nieuwe wet. Als politie of justitie telefoon- of internetgegevens van een verdachte willen opvragen, moet eerst een onafhankelijke rechter toestemming geven, wat alleen gebeurt als de reden zwaarwegend genoeg wordt geacht. Dat lijkt een verbetering, maar het betekent ook dat de bewaarplicht een legale status krijgt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner