Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

Masset Solutions

HD Security

VBN

Optex

Uniview

Eizo

Hanwha Vision Europe

Explicate

CDVI

Alarm Meldnet

Paraat

EAL

ADI

NIBHV

NetworxConnect

PG Security Systems

ASIS

2N

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Nimo Dog Security

ASSA ABLOY

Gold-IP

Traka ASSA ABLOY

Top Security

Bosch Security Systems

Crown Security Services

Bydemes

HID

VAIBS

Seagate

Hikvision

SMC Alarmcentrale

VEB

OSEC

20face

Service Centrale Nederland

GFT

CardAccess

De Beveiligingsjurist

Trigion

DZ Technologies

JMB Groep

ARAS

Regio Control Veldt

Multiwacht

RoSecure

Securitas

SmartCell

Kiwa

Akuvox

Unii

Dero Security Products

VVNL

Sequrix

Paxton

Advancis

Genetec

Nenova

Oribi ID Solutions

Centurion

SOBA

Avigilon Alta

IDIS

BHVcertificaat.online

VideoGuard

Milestone

Nimo Drone Security

Add Secure

Brivo

Lobeco

G4S

SmartSD

Seris

Connect Security

CSL

Ajax Systems

i-Pro

5 jaar geëist tegen leverancier van PGP Safe-telefoons

8 december 2021
Redactie
07:48

Voor het leveren van versleutelde telefoons onder de merknaam PGP Safe, heeft het Landelijk Parket in de strafzaak 26Sassenheim 5 jaar gevangenisstraf geëist. Ook kondigde de officier van justitie in de rechtbank Rotterdam een ontnemingsvordering aan. De verdachte is een 56-jarige Huizenaar, die in Oostenrijk woont.

De zaak tegen zijn compagnon, een zeventiger uit Amsterdam, met wie de Huizenaar samenwerkte, is aangehouden op verzoek van de verdediging. De verdachten wordt onder meer witwassen, overtreding van de telecommunicatiewet en valsheid in geschrifte verweten.

Start onderzoek 26Sassenheim
Politie en justitie kwamen de handel in versleutelde telefoons op het spoor nadat deze PGP Safe-toestellen in tientallen andere opsporingsonderzoeken, naar onder meer criminele samenwerkingsverbanden, waren opgedoken.
Hierop is in mei 2015 het strafrechtelijk onderzoek 26Sassenheim gestart. Dat is een onderzoek van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de politie onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Canadese leverancier
Al snel kwamen de zakelijke en financiële banden in zicht tussen de Amsterdammer, zijn bedrijven en de Huizenaar. Zij namen van hun Canadese leverancier PGP-producten af.
Afnemers van de telefoons meenden met PGP veilig met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld afgeschermd van politie en justitie. In het onderzoek is naar voren gekomen dat veelvuldig door of namens klanten verzoeken werden gedaan om, na aanhouding door de politie, tegen betaling PGP-telefoons op afstand te laten wissen.

Contant geld witwassen
Het doel van verdachten was, volgens het OM, heel veel geld verdienen. Er werd tegen contante betaling verkocht aan doorverkopers en particulieren. Dat contante geld werd vervolgens witgewassen via verschillende bedrijven.
In de loop der tijd werden steeds nieuwe constructies bedacht om van het contante geld af te komen. De officier van justitie op zitting: “Er werd een rookgordijn opgetrokken om het rondpompen van geld te verhullen en zelf buiten schot te blijven.”

Het doek valt
Op 9 mei 2017 viel het doek voor PGP Safe. In Nederland, Costa Rica, Duitsland en Oostenrijk vonden er gelijktijdig doorzoekingen plaats en werd bewijs veiliggesteld. Het materiaal bevatte onder meer PGP-berichten van gebruikers en keys, waarmee berichten konden worden ontsleuteld.
In Nederland werden de Huizenaar en zijn compagnon die dag aangehouden door de politie. Ook is beslag gelegd op dure auto’s, zo’n 2 miljoen euro in contanten, twee miljoenenpanden in Amsterdam en Berkhout, administratie, telefoontoestellen en een usb-stick met een namenlijst van klanten en uitgevoerde wis-verzoeken.

Uitspraak
De strafzaak wordt op 20 januari 2022 gesloten. De rechtbank hoopt dan direct uitspraak te doen in de zaak van de Huizenaar. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Amsterdammer plaatsvindt, is nog niet bekend.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner