Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

i-Pro

G4S

Securitas

Connect Security

ASIS

Multiwacht

Trigion

Hikvision

HID

2N

Hanwha Vision Europe

Top Security

Nenova

SOBA

Paraat

GFT

OSEC

Explicate

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Genetec

CardAccess

CSL

Gold-IP

Bydemes

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

IDIS

Optex

CDVI

ASSA ABLOY

HD Security

Secusoft

Centurion

Masset Solutions

Add Secure

EAL

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

Seagate

Bosch Security Systems

Alphatronics

Sequrix

Regio Control Veldt

JMB Groep

20face

Unii

Oribi ID Solutions

Uniview

Nimo Dog Security

Avigilon Alta

DZ Technologies

Eizo

Brivo

RoSecure

Nimo Drone Security

VAIBS

ARAS

Paxton

NetworxConnect

VBN

NIBHV

VEB

SmartCell

SMC Alarmcentrale

Advancis

Ajax Systems

Seris

Lobeco

Akuvox

VVNL

Kiwa

Milestone

BHVcertificaat.online

SmartSD

VideoGuard

Dero Security Products

Alarm Meldnet

6 en 7 jaar geëist voor voorbereiden liquidaties

13 februari 2024
Redactie
07:11

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen die terecht staan voor het voorbereiden van liquidaties op meerdere personen, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Een 40-jarige man uit Meppel hoorde 7 jaar cel tegen zich eisen en een 31-jarige man uit Súdwest-Fryslân 6 jaar.

Beide verdachten zijn aangehouden op 10 mei 2022. Uit een lopend strafrechtelijk onderzoek kwam informatie boven water dat twee anderen druk bezig waren met de voorbereiding van vermoedelijk meerdere liquidaties. Zij zouden als opdrachtgevers daarvoor contact hebben gehad met de 40-jarige verdachte uit Meppel. De man fungeerde als een ´moordmakelaar´. Hij had de contacten en bemiddelde met de man die de liquidaties van tegenstanders van de criminele organisatie moest gaan uitvoeren.

Moordopdrachten
Het OM is door het lezen van alle chats en door aanvullend onderzoek van de politie, ervan overtuigd dat de 40-jarige verdachte moordopdrachten aanneemt van een criminele organisatie. Hij zou voor het voorbereiden van de liquidaties gebruik maken van de 31-jarige man uit Súdwest-Fryslân. Hij zou de liquidaties gaan uitvoeren. Hiervoor werden onder meer GPS-trackers geregeld voor onder de auto´s van de potentiele slachtoffers en hij was in het bezit van een vuurwapen.
“Beide verdachten waren druk bezig met het voorbereiden van het zwaarste delict dat we kennen: moord. Dat het niet zover is gekomen, is niet omdat ze er zelf mee zijn gestopt. Het is de aanhouding van de 40-jarige man die het voortzetten van de voorbereiding heeft gestopt”, zei een van de officieren van justitie van het Landelijk Parket

Snelle afhandeling
In de zaak van de 40-jarige verdachte zijn het OM en de verdediging zogeheten procesafspraken overeengekomen. Dit om de strafzaak snel te kunnen afhandelen. De verdediging zal volgens de afspraken afstand doen van een hoger beroep en geen nadere onderzoekswensen indienen. Het OM zal onder deze voorwaarden de strafeis matigen en eist daarom een celstraf van 7 jaar. Voor de 31-jarige verdachte eist het OM voor de voorbereiding van moord op meerdere personen een celstraf van 6 jaar.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner