75 miljoen voor meer veiligheid bij Defensie

De komende vier jaar gaat Defensie 75 miljoen euro investeren om de fysieke en sociale veiligheid bij de krijgsmacht te verbeteren. Met het geld wordt een plan van aanpak uitgevoerd, dat is opgesteld naar aanleiding van dodelijke ongevallen in Mali en Ossendrecht.

Volgens minister Bijleveld kan en moet werken bij Defensie veiliger. Daarbij wordt onder andere gedacht aan het weer invoeren van de enkele jaren geleden wegbezuinigde veiligheidsfunctionarissen. Aanleiding is onder andere een dodelijk ongeval in Mali. Twee militairen kwamen om het leven tijdens een oefening met ondeugdelijke munitie. Uiteindelijk leidde deze kwestie tot het vertrek van de toenmalige minister van Defensie, Hennis.

Toezicht
Ook in Nederland kwam een militair om het leven door onveiligheid. Dat gebeurde op een schietbaan, waar onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Defensie verwacht herhaling te kunnen voorkomen, door weer veiligheidsfunctionarissen aan te stellen, die controleren of de faciliteiten en materialen in orde zijn. Op 1 mei 2019 zal een speciale inspecteur-generaal Veiligheid aantreden, die de verantwoordelijkheid krijgt over het toezicht. Ook komt er een Veiligheidscomité, dat maandelijks de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid bespreekt. Verder is een taak weggelegd voor de hoogste leidinggevenden binnen de locaties van Defensie. Deze worden verplicht om zogenoemde safety walks te lopen over de werkvloer en met medewerkers over de veiligheid te praten. “Het gaat er nu vooral om dat de maatregelen geen woorden op papier zijn, maar in de praktijk worden uitgevoerd”, aldus minister Bijleveld.

Deel dit artikel via: