Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Dog Security

Lobeco

CDVI

Centurion

Eizo

Hanwha Vision Europe

Advancis

Oribi ID Solutions

ASIS

GFT

Regio Control Veldt

IDIS

Explicate

SOBA

Nenova

Kiwa

Add Secure

Hikvision

Alarm Meldnet

Gold-IP

G4S

CSL

Masset Solutions

NetworxConnect

DZ Technologies

Bosch Security Systems

Bydemes

Trigion

JMB Groep

VBN

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

Genetec

Connect Security

SmartSD

Uniview

ASSA ABLOY

Unii

Secusoft

Paxton

HD Security

HID

20face

Service Centrale Nederland

VideoGuard

Seris

Multiwacht

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

Top Security

Milestone

SMC Alarmcentrale

ARAS

Nimo Drone Security

Paraat

i-Pro

VAIBS

OSEC

Traka ASSA ABLOY

Seagate

Ajax Systems

SmartCell

NIBHV

Alphatronics

VVNL

EAL

Brivo

Optex

Akuvox

ADI

VEB

CardAccess

Crown Security Services

RoSecure

Dero Security Products

Securitas

2N

Sequrix

BORG

11 maart 2024
Redactie
09:31

BORG is een keurmerk dat bedoeld is om tot een op het inbraakrisico afgestemde beveiliging van woningen en bedrijfspanden te komen. Het keurmerk wordt beheerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. BORG-gecertificeerde bedrijven worden regelmatig gecontroleerd om de beloofde kwaliteit te handhaven.

Goede inbraakbeveiliging bestaat uit een combinatie van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. Het goed laten beveiligen van een woning of bedrijfspand bestaat dan ook uit drie stappen. Een BORG-beveiligingsbedrijf schat de risicoklasse in aan de hand van de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) 2.0. Het stelt een beveiligingsplan op dat past bij het vastgestelde risico. En daarna wordt gezorgd voor professionele installatie van de maatregelen uit het beveiligingsplan.

Werk voor specialisten

Inbraakbeveiliging is werk voor specialisten met de juiste kennis en werkprocedures. BORG-gecertificeerde bedrijven zijn gespecialiseerd in bouwkundige- en/of elektronische beveiliging. De bedrijven worden beoordeeld door een certificatie-instelling op de levering van hun producten en diensten. Bovendien worden de bedrijfsprocessen en de deskundigheid en betrouwbaarheid van het personeel gecontroleerd.

Voor goede beveiliging is het belangrijk zowel bouwkundige- als elektronische maatregelen te treffen. Bouwkundige beveiliging wordt aangelegd door een BORG-B beveiligingsbedrijf en elektronische beveiliging door een BORG-E beveiligingsbedrijf. Het kan dus zijn dat twee beveiligingsbedrijven nodig zijn voor de totale beveiliging van een pand. Er zijn ook BORG-bedrijven die zowel BORG-B als BORG-E gecertificeerd zijn.

Werkwijze BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf

Om te beginnen bepaalt een BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf het risico met behulp van de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) 2.0. Onderdeel hiervan is een lijst met aantrekkelijke spullen. Op deze lijst staan goederen met daarbij de vermelding of deze laag, middel, hoog of zeer hoog aantrekkelijk zijn voor criminelen. De aantrekkelijkheid, de waarde van de goederen en waar ze opgeslagen zijn bepalen de risicoklasse van de woning of het bedrijf. De hoogte van de risicoklasse bepaalt welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn.

Het BORG-beveiligingsbedrijf maakt een beveiligingsplan op basis van de VRKI 2.0 en zorgt voor de professionele uitvoering van de bouwkundige en elektronische maatregelen. Denk aan de montage van goed hang- en sluitwerk en de aanleg van een elektronische alarminstallatie. Bovendien geeft een BORG-beveiligingsbedrijf advies over organisatorische maatregelen. Dat zijn maatregelen die de bewoner of ondernemer zelf kan treffen, zoals goed sleutelbeheer of een clean desk beleid.

BORG-A voor hoge of complexe risico’s

BORG-A is het keurmerk voor een goed beveiligingsplan. Beveiligingsbedrijven die BORG-A gecertificeerd zijn kunnen beveiligingsplannen opleveren voor (zeer) hoge of complexe risico’s, zoals diamantairs, veilighuizen en onderwijsinstellingen. Een BORG-A beveiligingsadvies gaat verder waar de VRKI 2.0 stopt. Alle bouwkundige en elektronische maatregelen die in een BORG-A plan staan beschreven kunnen uitgevoerd worden door BORG-B en BORG-E gecertificeerde beveiligingsbedrijven.

BORG-B en BORG-E

Met BORG-B (bouwkundige beveiliging) en BORG-E (elektronische beveiliging) certificaten kan een bewoner of ondernemer aantonen dat de woning of het bedrijfspand goed beveiligd is tegen inbraak. Een BORG-certificaat wordt alleen verstrekt door een BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf. Bij het verzekeren van de woning of het bedrijfspand kan een verzekeraar een BORG-certificaat eisen. Zo is de verzekeraar er zeker van dat de beveiliging vakkundig is aangelegd. Er zijn verzekeraars die korting op de premie bieden als een BORG-certificaat wordt overlegd.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner