Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CDVI

VideoGuard

Multiwacht

Milestone

RoSecure

DZ Technologies

ASSA ABLOY

VEB

Uniview

Unii

SmartSD

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Seagate

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Explicate

EAL

IDIS

SOBA

Secusoft

Securitas

Avigilon Alta

Akuvox

Paraat

i-Pro

Advancis

HID

NIBHV

VBN

Optex

Connect Security

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Seris

Eizo

G4S

ASIS

VVNL

VAIBS

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

JMB Groep

ADI

NetworxConnect

Centurion

CSL

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

SmartCell

Nimo Drone Security

Sequrix

Bosch Security Systems

Trigion

Lobeco

Alphatronics

Service Centrale Nederland

Top Security

Alarm Meldnet

OSEC

20face

Crown Security Services

Nenova

Brivo

ARAS

Paxton

2N

Genetec

Gold-IP

Nimo Dog Security

GFT

Hikvision

CardAccess

Bydemes

Kiwa

HD Security

Add Secure

Basis gelegd voor netwerk van automatische drones

19 januari 2024
Redactie
08:30

Drone2Go, een initiatief van Rijkswaterstaat, heeft deze week de basis gelegd voor een landelijk netwerk van automatische drones. De bedoeling is dat onder andere de brandweer, politie, douane en kustwacht hiervan gebruik gaan maken. Hiervoor zijn echter eerst nog diverse wettelijke aanpassingen nodig.

Drone2Go is een innovatief samenwerkingsverband tussen overheidsinstanties met als doel de ontwikkeling en inzet van automatische drones te bevorderen. Rijkswaterstaat leidt dit initiatief, waarbij partners zoals de Politie, Brandweer | NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid), ILT Aerosensing, NVWA, Douane en de Kustwacht betrokken zijn. Het gezamenlijke doel is het opzetten van een landelijk netwerk van automatische drones voor incidentenmanagement en toezicht, waarbij kennisuitwisseling en optimale benutting van huidige en toekomstige dronecapaciteiten centraal staan.

Gezamenlijk delen van data
Deze week hebben de betrokken directeuren de intentieverklaring ondertekend, waarmee het beoogde landelijk dekkend netwerk van automatische drones officieel van start gaat. Dit netwerk, uniek in de wereld, heeft als doel het gezamenlijk delen van data en het demonstreren van de meerwaarde van drones.
In de afgelopen jaren heeft Drone2Go onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van automatisch vliegen. Momenteel vereist de inzet van drones nog steeds een piloot, maar automatische drones hebben geen piloot nodig en kunnen 24 uur per dag zelfstandig opstijgen vanuit strategische locaties om naar een incident te vliegen. Ze voorzien hulpverleners van live beeld, wat gerichtere en effectievere hulpverlening mogelijk maakt. Toekomstige toepassingen omvatten bijvoorbeeld het automatisch zoeken naar drenkelingen en het leveren van reddingsboeien of vesten.

Naast de technische uitdagingen richten de partners zich op wet- en regelgeving en beleidskaders, zoals privacy en informatiebeveiliging, evenals juridische randvoorwaarden voor het gezamenlijke drone-netwerk. Drone2Go kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe partners om in de komende jaren te werken aan de realisatie van een landelijk dekkend netwerk van automatische drones.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner