Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SOBA

i-Pro

Nenova

20face

Bydemes

OSEC

NIBHV

NetworxConnect

Ajax Systems

CDVI

Securitas

De Beveiligingsjurist

VAIBS

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

VideoGuard

ADI

Traka ASSA ABLOY

Advancis

Akuvox

Multiwacht

Paraat

Paxton

Masset Solutions

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Explicate

SmartSD

2N

VBN

Brivo

Regio Control Veldt

Connect Security

VEB

DZ Technologies

ASIS

RoSecure

Optex

Hanwha Vision Europe

Kiwa

Milestone

Gold-IP

SMC Alarmcentrale

HD Security

SmartCell

Centurion

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

VVNL

G4S

PG Security Systems

CardAccess

Dero Security Products

Add Secure

Sequrix

IDIS

GFT

Uniview

Service Centrale Nederland

ARAS

Unii

JMB Groep

Top Security

Eizo

HID

EAL

Lobeco

Secusoft

Genetec

CSL

Seagate

Hikvision

Seris

BHVcertificaat.online

Trigion

Nimo Drone Security

Crown Security Services

Bhv-herhalingscursus: hoe vaak moet dat?

22 februari 2024
Redactie
13:50

Het volgen van een bhv-cursus is een belangrijke stap om paraat te zijn tijdens noodsituaties. Echter, om kennis en vaardigheden op peil te houden en effectief te kunnen handelen in noodsituaties, is regelmatige herhaling en oefening essentieel. Dit komt doordat ons brein herhaling vereist om nieuwe informatie te consolideren en duurzame verbindingen te creëren.


Waarom is bhv-herhaling belangrijk? Bhv-taken worden vaak niet dagelijks uitgevoerd, waardoor weinig routine wordt opgebouwd. Zo geldt het gezegde: “Iets wat je niet vaak doet, doe je vaak niet goed.” Omdat noodsituaties levensbedreigend kunnen zijn, is regelmatige herhaling en oefening van cruciaal belang. Tijdens bhv-oefeningen kunnen eventuele tekortkomingen in de bhv-organisatie aan het licht komen. Ook is het belangrijk om de vaardigheden van bhv’ers en ander personeel up-to-date te houden. Dit omvat niet alleen het oefenen van ontruimingsprocedures, maar ook het trainen van vaardigheden op het gebied van eerste hulp en brandbestrijding en rookverspreiding, zodat men adequaat kan reageren in noodsituaties.

Het belang van herhalen en oefenen voor een effectieve bhv
Een bhv’er dient regelmatig bijgeschoold te worden en praktische oefeningen te volgen om de kennis en vaardigheden actueel te houden. Dit is van vitaal belang om de veiligheid binnen de organisatie te waarborgen. Als de bhv niet op orde is, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie maatregelen nemen en kan een werkgever zelfs een boete krijgen.

Advies: minstens eenmaal per jaar een herhalingscursus
Zowel de Nederlandse Arbeidsinspectie als het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) adviseren om minstens eenmaal per jaar een bhv-herhalingscursus te organiseren, bij voorkeur vaker. Dit zorgt voor een maximaal leereffect, het behoud van vaardigheden en waarborgt de kwaliteit van de bhv-organisatie.
Naast ontruimingsoefeningen is het essentieel dat bhv’ers regelmatig hun vaardigheden op het gebied van eerste hulp en brandbestrijding oefenen, omdat kennis die niet regelmatig wordt toegepast binnen drie maanden kan vervagen. Het NIBHV raadt aan om minstens eens per drie maanden de basishandelingen op locatie te oefenen.

Gratis whitepaper herhalen en oefenen bhv
Wil je meer weten over bhv-herhaling en oefeningen? NIBHV heeft een whitepaper uitgebracht met praktische informatie en handige tips om de effectiviteit van BHV te waarborgen. Dit is een waardevolle bron voor iedereen die betrokken is bij bedrijfshulpverlening.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner