Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Uniview

NIBHV

OSEC

Alphatronics

DZ Technologies

Crown Security Services

Eizo

Bosch Security Systems

SmartCell

ARAS

ADI

Nimo Drone Security

JMB Groep

CDVI

Multiwacht

20face

2N

NetworxConnect

Akuvox

Unii

Hikvision

VVNL

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Seagate

Securitas

VBN

EAL

Eagle Eye Networks

Lobeco

Oribi ID Solutions

Genetec

Avigilon Alta

Brivo

Gold-IP

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

CardAccess

CSL

ASSA ABLOY

Milestone

Secusoft

i-Pro

VideoGuard

IDIS

Connect Security

Optex

Nimo Dog Security

Ajax Systems

Top Security

Centurion

Bydemes

Sequrix

Explicate

Paraat

Trigion

G4S

Add Secure

SmartSD

SOBA

RoSecure

VEB

De Beveiligingsjurist

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

GFT

Kiwa

HID

Nenova

Advancis

BHVcertificaat.online

HD Security

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Paxton

ASIS

Seris

Steeds meer bezwaren tegen videodeurbellen

25 februari 2024
Redactie
15:01

Slimme deurbellen roepen toenemende privacyzorgen op bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zo meldt RTL Nieuws. Deze deurbellen met camera’s en geluid zijn inmiddels een alledaags fenomeen, met volgens marktonderzoeker Multiscope in 2023 al 1,2 miljoen exemplaren in Nederland.

De apparaten zijn bedoel om op afstand te kunnen zien wie er aanbelt, maar het zijn ook camera’s die de omgeving observeren. De politie maakt graag gebruik van deze technologie via initiatieven zoals Camera In Beeld, waarbij eigenaren hun (deurbel)camera’s kunnen aanmelden. Echter, niet iedereen is enthousiast over de overvloed aan deurbelcamera’s. Een groeiend aantal mensen klaagt bij de AP over vermeende privacyschendingen, waarbij juristen zoals Vincent Böhre, directeur van Privacy First, wijzen op verschillende risico’s.

In privéruimtes filmen
Een belangrijk punt van zorg is dat de slimme deurbellen vaak de openbare weg filmen, wat een inbreuk is op de privacy van voorbijgangers. Ze kunnen zelfs ontoelaatbaar diep in privéruimtes van anderen filmen. Om deze risico’s te verminderen, zou gewaarschuwd moeten worden voor deurbellen met camera’s en moeten opgenomen beelden kort worden bewaard, bijvoorbeeld gedurende 24 uur. Bovendien kunnen sommige deurbellen geluid opnemen, waardoor gesprekken kunnen worden afgeluisterd en mensen mogelijk worden gechanteerd met de vastgelegde beelden en audio.

Vaak onrechtmatig
Er bestaat ook bezorgdheid over het gebruik van de beelden in strafzaken, waarbij het adres van de eigenaar van de camera in het vonnis kan worden vermeld, wat een veiligheidsrisico met zich meebrengt. Daarnaast bestaat het risico van hacking, waardoor criminelen waardevolle informatie kunnen verzamelen, zoals de routines van bewoners, om inbraken te plegen.
Böhre benadrukt dat hoewel slimme deurbellen kunnen helpen bij opsporing, er een evenwicht moet zijn om te voorkomen dat de samenleving een ‘verklikkersamenleving’ wordt, waarin mensen elkaar steeds meer in de gaten houden. Hij wijst er ook op dat de beelden van deurbelcamera’s, die door de politie worden gebruikt, vaak onrechtmatig zijn omdat ze de openbare weg filmen.

Hoewel de technologie potentieel waardevol is voor opsporing, roept zij fundamentele bezwaren op vanwege privacykwesties. Böhre suggereert zelfs dat ze misschien verboden moeten worden, tenzij ze aanzienlijk worden verbeterd om privacyvriendelijker te zijn. Hij moedigt mensen aan om klachten in te dienen bij de AP om de kans op regelgevend ingrijpen te vergroten.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner