Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NetworxConnect

Gold-IP

VBN

Optex

Eizo

HD Security

Sequrix

G4S

SOBA

EAL

Seagate

Alphatronics

Nimo Dog Security

HID

Avigilon Alta

SmartSD

Paraat

Paxton

20face

VEB

Explicate

Uniview

VideoGuard

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

Centurion

IDIS

CardAccess

Seris

Akuvox

Kiwa

Bydemes

Ajax Systems

SmartCell

Eagle Eye Networks

GFT

Crown Security Services

PG Security Systems

NIBHV

Hikvision

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Milestone

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

ASIS

VVNL

Multiwacht

Dero Security Products

OSEC

RoSecure

Trigion

Brivo

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Nenova

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

2N

Connect Security

Advancis

ARAS

CDVI

Top Security

Add Secure

Genetec

ADI

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

Secusoft

Lobeco

Securitas

i-Pro

CSL

Regio Control Veldt

Unii

DZ Technologies

Bartjan Wegter EU-coördinator voor terrorismebestrijding

29 februari 2024
Redactie
08:56

Diplomaat Bartjan Wegter is benoemd tot de nieuwe EU-coördinator voor terrorisme­bestrijding voor de komende 5 jaar. Hij zal beginnen op 1 maart 2024. Bartjan Wegter volgt hiermee Ilkka Salmi op, die deze functie sinds oktober 2021 vervulde.

Bartjan Wegter is een ervaren Nederlandse diplomaat die tot zijn benoeming als EU-coördinator diende als gevolmachtigd minister bij de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de NAVO. Na zijn studies aan de Universiteit Leiden en het Europacollege bekleedde hij tijdens zijn 25 jaar lange diplomatieke carrière verschillende functies op het gebied van multilaterale betrekkingen en veiligheid.
De EU-coördinator voor terrorisme­bestrijding coördineert de werkzaamheden op het gebied van terrorisme­bestrijding, zoals het uitvoeren en evalueren van de EU-terrorisme­bestrijdings­strategie, zorgen voor een geïntegreerde aanpak van de interne en externe aspecten en het verbeteren van de communicatie tussen de EU en derde landen.

Achtergrond
De Europese Raad riep de functie van EU-coördinator voor terrorismebestrijding in het leven na de terroristische aanslag in Madrid op 11 maart 2004.
De coördinator helpt de inspanningen van de EU op dit gebied te ondersteunen. Hij of zij houdt de Raad op de hoogte en bewaart het overzicht over alle instrumenten waarover de EU beschikt om de Raad regelmatig verslag uit te kunnen brengen en erop toe te kunnen zien dat de besluiten van de Raad worden opgevolgd. Verder bestaat het takenpakket uit beleids­aanbevelingen presenteren en prioritaire actiegebieden voorstellen aan de Raad. Ook het samenwerken met relevante voorbereidende instanties van de Raad en met de Europese Commissie, de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) en de betrokken organen en instanties van de EU moeten ervoor zorgen dat de EU een actieve rol speelt in de strijd tegen terrorisme. Tot moet de coördinator de communicatie tussen de EU en derde landen verbeteren en de interne en externe aspecten van terrorismebestrijding samenbrengen.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner