Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

IDIS

Bosch Security Systems

PG Security Systems

Gold-IP

Nimo Drone Security

Alarm Meldnet

Paxton

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

NetworxConnect

2N

Hikvision

Unii

Alphatronics

Nenova

Multiwacht

VBN

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

Ajax Systems

Securitas

Advancis

Avigilon Alta

Brivo

Optex

Genetec

ARAS

VAIBS

Add Secure

ADI

JMB Groep

VideoGuard

VVNL

Top Security

i-Pro

Hanwha Vision Europe

VEB

CDVI

Paraat

Akuvox

20face

Dero Security Products

HID

GFT

Seris

EAL

SOBA

Seagate

Service Centrale Nederland

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

RoSecure

Secusoft

Connect Security

NIBHV

Eizo

G4S

Sequrix

CSL

SMC Alarmcentrale

HD Security

SmartCell

Explicate

OSEC

Lobeco

Milestone

ASSA ABLOY

CardAccess

SmartSD

Kiwa

Masset Solutions

Uniview

Nimo Dog Security

ASIS

Trigion

Centurion

Bydemes

Regio Control Veldt

Criminelen op vrije voeten door personeelsgebrek gevangenissen

14 maart 2024
Redactie
06:13

Ongeveer 2000 veroordeelden lopen momenteel vrij rond omdat er een tekort is aan gevangenispersoneel om hen op te sluiten. Het kabinet zal vrijdag een actieplan presenteren, maar er lijkt geen directe oplossing voorhanden te zijn, schrijft het AD.

Een van de veroordeelden die binnenkort op zijn celstraf moet wachten, is hoogstwaarschijnlijk de 27-jarige Michael B., die deze week voor de Haagse rechtbank terechtstond voor een poging tot doodslag anderhalf jaar geleden. Hij bekende zijn daad en benadrukte dat hij achteraf beseft dat hij te ver is gegaan. Het Openbaar Ministerie eiste een jaar cel, maar zelfs als hij wordt veroordeeld, is het onduidelijk wanneer hij zijn straf zal kunnen uitzitten.

Gebrek aan gevangenispersoneel
Sinds 6 december zijn 2000 veroordeelden niet opgeroepen om hun celstraf uit te zitten vanwege een gebrek aan gevangenispersoneel. Lichtere misdadigers worden na hun veroordeling naar huis gestuurd en moeten later terugkomen voor hun straf. Maar zelfs dit blijft al maandenlang uit. Dit leidt tot overbezetting in de gevangenissen, vooral omdat tbs-klinieken ook vol zitten, waardoor veroordeelden die wachten op behandeling na hun straf ook reguliere celruimte in beslag nemen.

Noodmaatregelen
Het kabinet heeft al noodmaatregelen moeten nemen, zoals het opleggen van enkelbanden als alternatief voor celstraffen en het plaatsen van meer veroordeelden in halfopen gevangenisafdelingen. Minister Franc Weerwind erkent dat dit slechts tijdelijke oplossingen zijn en dat het personeelstekort niet snel zal worden opgelost. Ondertussen groeit de kritiek op Weerwind, omdat gestraften niet verder kunnen met hun leven en de autoriteit van rechterlijke uitspraken wordt ondermijnd.
Het kabinet overweegt maatregelen zoals vaker het opleggen van enkelbanden als straf en het niet langer vastzetten van mensen die hun boete niet betalen of hun taakstraf niet uitvoeren. Echter, deze maatregelen zullen het personeelstekort niet oplossen en worden bekritiseerd vanwege hun beperkte effectiviteit. De kern van het probleem blijft voorlopig bestaan en er is behoefte aan meer structurele oplossingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner