Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Kiwa

Paxton

Nimo Dog Security

Crown Security Services

GFT

CSL

SmartSD

ASIS

Paraat

Dero Security Products

Centurion

Traka ASSA ABLOY

VBN

Alphatronics

Unii

Nenova

Genetec

Securitas

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

Hikvision

Eagle Eye Networks

Sequrix

JMB Groep

Optex

Uniview

Brivo

Gold-IP

Eizo

EAL

SOBA

ASSA ABLOY

Top Security

NIBHV

i-Pro

PG Security Systems

Milestone

Trigion

Service Centrale Nederland

HID

IDIS

2N

Regio Control Veldt

CDVI

Advancis

NetworxConnect

VAIBS

RoSecure

Add Secure

Oribi ID Solutions

Bydemes

Secusoft

Akuvox

HD Security

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

Seagate

20face

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

DZ Technologies

Connect Security

VVNL

VEB

CardAccess

G4S

Lobeco

Multiwacht

Seris

VideoGuard

ARAS

OSEC

ADI

Nimo Drone Security

Explicate

Bosch Security Systems

SmartCell

VOG voortaan ook digitaal op te vragen

19 maart 2024
Redactie
14:46

Screeningsautoriteit Justis introduceert een nieuwe, digitale ontvangstmethode voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Hiermee wordt ingespeeld op de langlopende wens van werkgevers, organisaties en burgers om de VOG digitaal te kunnen ontvangen.

Digitale verzending van de VOG brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor medewerkers als voor organisaties. Het digitaal ‘bezorgen’ van de VOG levert tijdswinst op en is duurzamer ten opzichte van bezorging per post. Het wordt daarnaast voor medewerkers makkelijker om de VOG te overhandigen: zij krijgen de VOG afgeleverd in de Berichtenbox van MijnOverheid en kunnen deze vervolgens snel naar de VOG-vragende organisatie doorsturen. Daarnaast controleert de organisatie de echtheid eenvoudig online via www.validatie.nl.

Vertrouwde inhoud, nieuwe vorm
De digitale VOG bevat grotendeels dezelfde informatie als de papieren VOG. Alleen het postadres is weggelaten. De verschillen zitten in de vorm: de digitale VOG heeft een andere kleur (roze), en zichtbare echtheidskenmerken zoals het watermerk zijn vervangen door onzichtbare, digitale echtheidskenmerken. De digitale VOG kost net als de papieren VOG via Justis €33,85.
De VOG-vragende organisatie heeft de verantwoordelijkheid om de VOG altijd te controleren op juistheid en echtheid. Na ontvangst van de digitale VOG voert de organisatie een tweeledige controle uit. Eerst moet worden vastgesteld of de inhoud van de VOG klopt: controleer het opgegeven screeningsprofiel. Daarna controleert de organisatie of de VOG echt is via de validatievoorziening van de Justitiële Informatiedienst: www.validatie.nl. Deze validatievoorziening is een veilige online tool van de overheid waarmee de betrouwbaarheid van een digitaal document kan worden vastgesteld. Om fraude te voorkomen is het noodzakelijk dat deze tool gebruikt wordt om de authenticiteit van elke ontvangen digitale VOG vast te stellen.

Digitale VOG alleen bij digitale aanvraag
De optie om een digitale VOG te ontvangen biedt Justis alleen aan bij een digitale aanvraag. Wie een VOG aanvraagd via de gemeente, kan de VOG niet digitaal ontvangen. De verzending van de VOG per post blijft bestaan. Het is de medewerker die de keuze maakt tussen een papieren of digitale verzending van de VOG. Hierbij mag een organisatie wel een bepaalde voorkeur kenbaar maken. Digitale verzending is alleen mogelijk als de medewerker de Berichtenbox heeft geactiveerd. Daarnaast moet de medewerker in de Berichtenbox hebben aangevinkt digitale post te willen ontvangen van screeningsautoriteit Justis én een actueel, werkend e-mailadres hebben opgegeven. Dit is een eenmalige stap.

Planning
De mogelijkheid om de VOG digitaal te ontvangen wordt van maart tot en met mei 2024 in fases uitgerold. Zo weet Justis zeker dat de systemen goed blijven werken. Dit betekent dat niet iedereen direct vanaf de introductie gebruik kan maken van een digitale VOG.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner