Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Oribi ID Solutions

Optex

Nenova

Regio Control Veldt

Masset Solutions

RoSecure

CSL

OSEC

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

Genetec

HD Security

NetworxConnect

Sequrix

NIBHV

Bydemes

Alphatronics

GFT

IDIS

DZ Technologies

SmartCell

Secusoft

Nimo Drone Security

Top Security

Centurion

VAIBS

Kiwa

i-Pro

PG Security Systems

Eizo

Trigion

Hikvision

VideoGuard

Add Secure

Seagate

Multiwacht

Explicate

Connect Security

Uniview

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Bosch Security Systems

EAL

Nimo Dog Security

Paraat

Securitas

Unii

HID

VVNL

Ajax Systems

SmartSD

Akuvox

Avigilon Alta

Paxton

Gold-IP

ASIS

Alarm Meldnet

ASSA ABLOY

CDVI

Advancis

Brivo

Seris

G4S

Lobeco

CardAccess

SOBA

2N

20face

De Beveiligingsjurist

Milestone

VBN

JMB Groep

ARAS

ADI

Service Centrale Nederland

VEB

NVB verwacht inperking dispensatie VVNL-leden

8 april 2024
Redactie
12:15

De Nederlandse Veiligheidsbranche voorziet dat binnenkort geen enkel beveiligingsbedrijf nog mag afwijken van de Cao Particuliere Beveiliging. Dat zegt de vereniging in reactie op een toelichting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is de zoveelste fase in een strijd die eeuwig lijkt te duren.

In de toelichting van het ministerie van SZW is een lijst opgenomen van bedrijven die voor de periode 2021 – 2023 nog mochten afwijken van de cao. Dat zijn er 40. Het gaat hier om bedrijven die aangesloten zijn bij brancheorganisatie VVNL en die gebruik maken van de cao Veiligheidsdomein, die beter afgestemd is op bedrijven met een sterk wisselende vraag, zoals evenementenbeveiligers.
Toen de Nederlandse Veiligheidsbranche het voor elkaar had gekregen om de cao Particuliere Beveiliging algemeen bindend te verklaren, vroeg de VVNL dispensatie voor haar leden aan en die dispensatie werd door de minister goedgekeurd.

Minder bedrijven gedispenseerd?
De Nederlandse Veiligheidsbranche vreesde dat twee cao’s tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden zou leiden en spande een rechtszaak aan. De minister van SZW werd toen door de rechter opgedragen om duidelijk te maken voor welke VVNL-bedrijven voor welke periode dispensatie mogelijk was. Binnenkort zal het ministerie ook de namen bekend maken van bedrijven die in de cao-periode 2023 – 2024 mochten afwijken van de Cao Particuliere Beveiliging. De Nederlandse Veiligheidsbranche verwacht dat opnieuw minder bedrijven dispensatie zullen krijgen en dat daarmee dispensatiemogelijkheden langzaamaan tot het verleden zullen gaan behoren. De VVNL heeft zich tot nu toe echter niet gewonnen gegeven, ondanks de juridische druk vanuit de NVB. Toegeven zou veel beveiligingsbedrijven in de problemen brengen en betekenen dat veel beveiligers er in inkomen op achteruit gaan.
Begin juni zal de Raad van State zich nog buigen over de dispensatiezaak. De Nederlandse Veiligheidsbranche verwacht dat met een uitspraak van de Raad ook voor deze 40 bedrijven een definitief einde komt aan de dispensatie en dat zij over genoemde jaren alsnog de cao PB op hun beveiligers moeten toepassen. Of dat gaat gebeuren is nog de vraag, want tot nu heeft de Raad van State elke keer in het voordeel van de VVNL beslist.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner