Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartSD

EAL

Regio Control Veldt

2N

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Alarm Meldnet

NIBHV

IDIS

VEB

SmartCell

Unii

Paxton

CardAccess

DZ Technologies

Seris

20face

SMC Alarmcentrale

Eizo

VBN

Bosch Security Systems

VideoGuard

Trigion

Lobeco

Uniview

ASSA ABLOY

VAIBS

SOBA

PG Security Systems

CDVI

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

Paraat

Avigilon Alta

Securitas

Connect Security

ARAS

Ajax Systems

CSL

GFT

Kiwa

G4S

Genetec

Hanwha Vision Europe

HD Security

Explicate

Dero Security Products

ADI

OSEC

Nenova

Alphatronics

Nimo Drone Security

RoSecure

Nimo Dog Security

Secusoft

Centurion

Optex

HID

BHVcertificaat.online

Sequrix

Oribi ID Solutions

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

Add Secure

Top Security

Seagate

Brivo

VVNL

Hikvision

i-Pro

Service Centrale Nederland

Milestone

Akuvox

ASIS

JMB Groep

Crown Security Services

Advancis

Bydemes

Onderzoek naar anti-institutioneel extremisme binnen politie

10 april 2024
Redactie
08:38

De Nederlandse politie is momenteel bezig met een onderzoek naar eigen medewerkers vanwege anti-institutioneel extremisme, zo meldt de korpsleiding na vragen van NU.nl. Het gaat om medewerkers die geloven in een complottheorie waarin de wereld wordt geregeerd door een geheime ‘kwaadwillende elite’.

Het aantal medewerkers dat onderzocht wordt, is lastig vast te stellen vanwege de brede definitie van anti-institutioneel extremisme en de verschillende aanleidingen voor onderzoek. Met 67.000 medewerkers is de politie een van de grootste werkgevers in Nederland, waarbij de diversiteit aan opvattingen binnen het korps de diversiteit van de samenleving weerspiegelt. Anti-institutioneel extremisme richt zich tegen de legitimiteit van de overheid, wat kan leiden tot intern onderzoek.

Kwaadaardige elite
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) definieert anti-institutioneel extremisme als het doelbewust verspreiden van verhalen over een ‘kwaadaardige elite’, wat resulteert in een onjuist wereldbeeld en ondermijning van vertrouwen in democratische instituties. Een groeiend aantal Nederlanders gelooft in deze theorie, wat kan leiden tot intimidatie en bedreiging van ambtenaren.
Het werken bij de politie brengt een spanningsveld met zich mee, omdat politiemedewerkers vrijheid van meningsuiting hebben, maar ook een ambtseed afleggen waarin ze trouw beloven aan de overheid en wetten. Gedrag dat hiermee in strijd is, wordt niet getolereerd, zelfs niet in privétijd.
In Duitsland worden al jaren onderzoeken uitgevoerd naar extremisme binnen de politie, waarbij recentelijk 327 politiemedewerkers werden geïdentificeerd met banden met rechts-extremisme. Dit illustreert de noodzaak van het monitoren van extremistische opvattingen binnen politieorganisaties.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner