Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

Milestone

Genetec

Avigilon Alta

Securitas

VEB

EAL

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

Explicate

Nimo Drone Security

ASIS

SmartCell

Bosch Security Systems

20face

Advancis

Paxton

Seagate

Service Centrale Nederland

Unii

Connect Security

Kiwa

Optex

NIBHV

Top Security

Sequrix

VVNL

DZ Technologies

Crown Security Services

Uniview

GFT

Regio Control Veldt

Brivo

NetworxConnect

Secusoft

IDIS

Eizo

Traka ASSA ABLOY

G4S

HID

Ajax Systems

VideoGuard

SmartSD

Gold-IP

Bydemes

VAIBS

ASSA ABLOY

CDVI

2N

De Beveiligingsjurist

ARAS

HD Security

Alphatronics

CSL

OSEC

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

Add Secure

Alarm Meldnet

Masset Solutions

Seris

Paraat

i-Pro

Dero Security Products

Trigion

BHVcertificaat.online

Nenova

Multiwacht

CardAccess

Centurion

Akuvox

Lobeco

SOBA

Oribi ID Solutions

VBN

RoSecure

Hikvision

JMB Groep

Veroordeelden vrij wegens tekort aan cipiers

11 april 2024
Redactie
05:04

Ongeveer 2400 veroordeelden zitten momenteel niet in de cel, ondanks dat ze een gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen. Door het tekort aan gevangenispersoneel is er een wachtlijst, waar wekelijks tientallen nieuwe veroordeelden aan worden toegevoegd, volgens gegevens van het ministerie van Justitie en Veiligheid, zo schrijft de NOS.

Het tekort aan cipiers heeft demissionair minister Weerwind van Rechtsbescherming gedwongen tot drastische maatregelen. Veroordeelden met korte straffen worden voorlopig niet vastgezet en sommigen worden zelfs eerder vrijgelaten met een enkelband. Deze maatregelen zijn echter omstreden, omdat de opgelegde straffen niet volledig worden uitgevoerd. Donderdag debateert de Tweede Kamer over de kwestie. Een punt van discussie is het beleid rond zelfmelders, die wachten tot ze worden opgeroepen om hun straf uit te zitten. Ook deze wachtlijst groeit gestaag, met wekelijks gemiddeld 75 nieuwe zelfmelders.

Capaciteitsverlof
Een ander punt van zorg is het ‘capaciteitsverlof’ voor gevangenen met een straf van minder dan één jaar. Dit betekent dat ze eerder vrijgelaten worden met een enkelband, wat door sommige partijen als een ondermijning van de rechtsstaat wordt gezien.
Verschillende partijen zoeken naar oplossingen voor het cipierstekort. Het BBB-Kamerlid Helder stelt voor om gevangenen minder lang te laten luchten om de werkdruk van cipiers te verlichten. Echter, dit voorstel wordt bekritiseerd door de cipiers zelf, die vrezen voor toenemende spanningen onder gedetineerden en daarmee een verminder van de veiligheid en hun werkplezier. Daardoor zouden nog meer cipiers elders werk gaan zoeken.
De VVD pleit voor meer personeelswerving en bekritiseert de minister voor het te laat starten met deze inspanningen. De SP eist excuses van de minister voor de gevolgen van jarenlange bezuinigingen op het personeelsbestand. Minister Weerwind zoekt naar oplossingen, maar benadrukt dat er op korte termijn geen einde komt aan het cipierstekort.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner