Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartSD

Connect Security

JMB Groep

Unii

Eizo

2N

EAL

Trigion

Gold-IP

Add Secure

G4S

Optex

Alarm Meldnet

Multiwacht

Ajax Systems

Seagate

Akuvox

Nenova

SOBA

RoSecure

Masset Solutions

Paraat

VAIBS

GFT

VideoGuard

20face

Avigilon Alta

Milestone

Brivo

Alphatronics

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

Centurion

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

ARAS

Top Security

VBN

Explicate

Advancis

CardAccess

Bydemes

Dero Security Products

Securitas

CSL

Uniview

SmartCell

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Sequrix

Genetec

ADI

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Service Centrale Nederland

CDVI

Lobeco

Crown Security Services

NIBHV

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Paxton

IDIS

ASSA ABLOY

i-Pro

VEB

HD Security

Hanwha Vision Europe

Kiwa

De Beveiligingsjurist

ASIS

Secusoft

HID

Seris

DZ Technologies

OSEC

Hikvision

VVNL

Hackers chipfabrikant Nexperia dreigen geheimen te openbaren

13 april 2024
Redactie
06:57

De Nijmeegse chipfabrikant Nexperia, bekend om zijn computerchips die onder andere worden gebruikt in telefoons, stofzuigers en auto’s, is het doelwit geworden van een cyberaanval. De daders achter de aanval dreigen de digitale ‘kroonjuwelen’ openbaar te maken als er geen losgeld wordt betaald. Dit kwam aan het licht na onderzoek van RTL Nieuws.

Nexperia heeft bevestigd dat het afgelopen maand slachtoffer is geworden van een hack, maar wil verder geen details vrijgeven omdat het onderzoek nog gaande is. Volgens de criminelen gaat het om honderden gigabytes aan gevoelige informatie, waaronder handelsgeheimen, chipontwerpen en klantgegevens van bedrijven als SpaceX, Apple en Huawei. Als bewijs hebben de criminelen vertrouwelijke documenten op het dark web gepubliceerd, waaronder interne e-mails en het paspoort van een voormalig senior-vicepresident van Nexperia.

Nationale veiligheid
Deskundigen maken zich zorgen over de gevolgen van de hack, aangezien de kennis van Nexperia niet alleen in de chips zelf ligt, maar ook in het productieproces ervan. De machines die worden gebruikt zijn zeer geheim en het lekken van deze informatie kan ernstige gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van het bedrijf en zelfs voor de nationale veiligheid.
Nederland speelt wereldwijd een belangrijke rol in de chipindustrie, met bedrijven als ASML, NXP en Nexperia. Nexperia werd in 2019 overgenomen door het Chinese Wingtech Technologies. Het is niet de eerste keer dat Nexperia in het nieuws komt vanwege mogelijke veiligheidsrisico’s. In 2023 werden miljoenen chips van Nexperia aangetroffen in Russische aanvalswapens, wat tot bezorgdheid leidde over mogelijke technologietransfers naar andere landen, met name China.
De groep Dunghill, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de hack, heeft zich de afgelopen tijd beziggehouden met verschillende cyberaanvallen. Ondanks hun verklaring dat ze streven naar een veiligere wereld, laten ze weten dat ze hun diensten aanbieden tegen betaling.
Nexperia heeft het incident gemeld bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens en werkt samen met cybersecurity-experts om de omvang en impact van de aanval te onderzoeken.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner