Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

RoSecure

CDVI

Trigion

20face

Paraat

Sequrix

ADI

Bosch Security Systems

HID

Dero Security Products

NetworxConnect

Brivo

i-Pro

VEB

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

Multiwacht

Seagate

VAIBS

SOBA

Bydemes

2N

Connect Security

VBN

Nimo Dog Security

Genetec

Lobeco

EAL

Regio Control Veldt

ASIS

Hikvision

Eizo

Milestone

Ajax Systems

CSL

IDIS

Paxton

Centurion

VVNL

Gold-IP

G4S

Crown Security Services

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

Akuvox

ASSA ABLOY

Unii

Seris

OSEC

Kiwa

SmartCell

Nenova

DZ Technologies

Alarm Meldnet

ARAS

Secusoft

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

Oribi ID Solutions

Optex

BHVcertificaat.online

Uniview

Nimo Drone Security

NIBHV

Top Security

PG Security Systems

Advancis

SmartSD

Avigilon Alta

CardAccess

JMB Groep

Explicate

GFT

Add Secure

Securitas

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

HD Security

Barrièremodel ‘Wapens en Jongeren’ 

22 april 2024
Redactie
08:06

Het nieuwe barrièremodel Wapens en Jongeren van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid beschrijft in acht stappen welke partijen en gelegenheden wapenbezit en -gebruik mogelijk maken en welke signalen daarop duiden. Vervolgens toont het model wie op welke manier kan ingrijpen om het proces te verstoren en het bezitten, dragen en gebruiken van wapens door jongeren te voorkomen. 

Er zijn zorgen over het wapenbezit en incidenten met wapens onder jongeren in Nederland. Vaak liggen angstgevoelens, dreiging, behoefte aan zelfverdediging of een strafbaar feit ten grondslag aan het dragen van een wapen. Voor bepaalde groepen is het zelfs normaal om een wapen te hebben. Wapenbezit leidt bij paniek eerder tot gebruik van dat wapen en wapengebruik veroorzaakt ernstiger geweld. De impact van een wapenincident op slachtoffers, de directe omgeving en de samenleving is groot.  

Acht stappen
Om wapenbezit en incidenten onder jongeren tegen te gaan, is het belangrijk om het proces van wapenbezit en -gebruik in kaart te brengen. Het nieuwe Barrièremodel Wapens en Jongeren deelt dat proces op in acht stappen. Per stap worden faciliteerders, gelegenheden en signalen die op betrokkenheid van wapens duiden beschreven. Iedere stap wordt afgesloten met interventies om het proces te doorbreken. 
In het kader van de herijking van het Actieplan Wapens en Jongeren gaf het ministerie van Justitie en Veiligheid aan het CCV opdracht om het barrièremodel te maken. Het barrièremodel Wapens en Jongeren is tot stand gekomen met medewerking van diverse publieke en private organisaties. 
In de toolbox Wapens en Jongeren zijn meer informatie en aanpakken te vinden om wapenbezit- en gebruik onder jongeren tegen te gaan. Vragen over het barrièremodel of de toolbox worden beantwoord door CCV-adviseur Ingrid Schuurs. Zij is binnen het CCV projectleider Wapens en Jongeren. Op de website www.barrieremodellen.nl van het CCV zijn barrièremodellen over andere onderwerpen te vinden. 

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner