Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Multiwacht

Centurion

SmartCell

EAL

Kiwa

IDIS

Eizo

CardAccess

NIBHV

Nimo Dog Security

VVNL

i-Pro

Brivo

VEB

Akuvox

Genetec

SOBA

Traka ASSA ABLOY

HD Security

CDVI

ASSA ABLOY

Optex

Explicate

Nenova

DZ Technologies

VideoGuard

Trigion

Unii

Hikvision

Dero Security Products

Lobeco

SmartSD

ASIS

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Advancis

RoSecure

Sequrix

Bydemes

PG Security Systems

2N

ARAS

Seris

Paxton

Avigilon Alta

20face

Securitas

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Gold-IP

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

Regio Control Veldt

Paraat

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

Uniview

Crown Security Services

Connect Security

Service Centrale Nederland

GFT

OSEC

Hanwha Vision Europe

ADI

Ajax Systems

CSL

Add Secure

G4S

Alphatronics

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

Secusoft

Milestone

Seagate

HID

Masset Solutions

NetworxConnect

VBN

Top Security

Evaluatie cameratoezicht Ede

6 oktober 2011
Redactie
12:42

De afdeling Strategie & Onderzoek van de gemeente Ede heeft een evaluatie uitgevoerd naar het cameratoezicht in Ede. De belangrijkste aanbevelingen van de onderzoekers zijn: handhaaf het gebruik van cameratoezicht in de brede aanpak van overlast en criminaliteit.

Beveiliging cameraSinds 1998 maakt de gemeente Ede gebruik van camera’s om toezicht te houden in het uitgaansgebied op het Museumplein en directe omgeving. In december 2008 is ook in Veldhuizen A cameratoezicht ingesteld en sinds april 2010 op en rondom het Soembaplein.

Het effect van dit cameratoezicht is, na eerdere evaluaties in 2000, 2006 en 2008, dit jaar opnieuw geëvalueerd. Voor de evaluatie zijn interviews gehouden met wijkagenten, het unithoofd van de politie in Ede en de coördinator van de gemeentelijke opsporingsambtenaren. Daarnaast zijn politiecijfers over aangiften van criminaliteit bestudeerd. Ten slotte zijn resultaten van andere onderzoeken over cameratoezicht bekeken.

Uit de evaluatie blijkt dat groot maatschappelijk draagvlak bestaat voor de inzet van camera’s in overlastgebieden. Het precieze effect ervan is moeilijk te bepalen omdat cameratoezicht gepaard gaat met andere maatregelen, zoals politie-inzet en preventieve acties. Uit onderzoeken blijkt dat cameratoezicht bijdraagt aan opsporing en vervolging van verdachten en aan het veiligheidsgevoel van burgers. Vandaar de aanbeveling aan het college van B en W om de brede aanpak van overlast en criminaliteit te handhaven. Dit betekent een combinatie van cameratoezicht, dadervervolging, preventieve jeugdaanpak en het betrekken van ondernemers en burgers bij bestrijding van overlast.

Op het Soembaplein en omgeving zijn slechts weinig aangiften van criminaliteit geweest in 2010. Bovendien zijn sinds de invoering van cameratoezicht op die plek slechts enkele keren camerabeelden opgevraagd voor (politie)onderzoek of opsporing. Daarom bevat de evaluatie de aanbeveling om te overwegen de camera’s op het Soembaplein te verwijderen.

Link: Rapport Evaluatie cameratoezicht Ede 2011 (pdf)

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner