Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASSA ABLOY

Securitas

CSL

Add Secure

Bydemes

EAL

GFT

Masset Solutions

SMC Alarmcentrale

2N

NIBHV

VBN

VAIBS

Trigion

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Akuvox

Gold-IP

Brivo

Uniview

Kiwa

Seagate

Avigilon Alta

SOBA

DZ Technologies

HID

Genetec

HD Security

RoSecure

Secusoft

20face

Centurion

Nimo Dog Security

VEB

Milestone

Ajax Systems

Seris

Lobeco

Paxton

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Oribi ID Solutions

VVNL

Connect Security

OSEC

Paraat

IDIS

Hikvision

Alphatronics

Eizo

Multiwacht

SmartSD

JMB Groep

Unii

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

G4S

i-Pro

Explicate

CDVI

Top Security

Crown Security Services

Optex

CardAccess

Dero Security Products

Nimo Drone Security

ARAS

Advancis

ADI

ASIS

Hanwha Vision Europe

SmartCell

Eagle Eye Networks

Nenova

VideoGuard

Service Centrale Nederland

Sequrix

Tienduizend winkelverboden in een jaar

10 november 2011
Redactie
17:47

Dit jaar zal voor het eerst in een jaar tijd een tienduizendste winkelverbod worden opgelegd. Notoire dieven, ernstige overlastgevers of onwelriekend ruikende zwervers worden steeds vaker uit winkels geweerd.

WinkelbeveiligerDat is een aanzienlijke stijging met zeker tien procent in vergelijking met vorig jaar, toen we in totaal 33.000 winkeldieven oppakten en een kleine 9000 verboden uitschreven. Het zegt alles over de ernst van de situatie waarin we als branche beland zijn, zegt Sander van Golberdinge, secretaris Winkelcriminaliteit.

Een winkeldief loopt het risico om, naast een boete, een winkelverbod te krijgen. Bij een winkelverbod wordt een dief of overlastgever voor een bepaalde periode de toegang tot de winkel ontzegd. Wanneer iemand met zo’n verbod evengoed de winkel binnenkomt, is sprake van huisvredebreuk. Een winkelier kan zelf een verbod opleggen of samenwerken met collegawinkeliers. In dat laatste geval is sprake van een collectief winkelverbod en kan de dader geen van de aangesloten winkels meer binnen. De eerste winkelverboden doken spontaan op in 2002. In 2003 zijn voor het eerst protocollen opgesteld.

Een nieuw fenomeen is dat criminelen zich aan het winkelverbod willen onttrekken door te stellen geen Nederlands te spreken en dus niet te weten eraan gehouden te zijn. Die gewiekstheid zet zelfs officiële instanties op het verkeerde been. Zo heeft een winkelier van de autoriteiten gehoord dat hij de crimineel in zijn eigen taal moest informeren over het verbod. Ook een recent vonnis lijkt te suggereren dat de winkelier enige vertaalplicht heeft. Detailhandel Nederland vindt echter dat de dader een eigen verantwoordelijkheid heeft om aan de hand van de papieren die bij een winkelverbod uitgereikt worden, na te gaan wat hij moet doen of laten. Bij politieboetes is dat niet anders.

Update 14-11-2011 9:10 – lokaalvredebreuk gewijzigd in huisvredebreuk

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner