Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nenova

Bosch Security Systems

Akuvox

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Multiwacht

Trigion

20face

Ajax Systems

Alarm Meldnet

Connect Security

Optex

CDVI

Unii

Genetec

ADI

OSEC

Advancis

Seris

Seagate

Crown Security Services

SmartSD

VideoGuard

VBN

NIBHV

DZ Technologies

Bydemes

Uniview

SmartCell

Oribi ID Solutions

EAL

Securitas

GFT

Brivo

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

G4S

Nimo Drone Security

Lobeco

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

SOBA

Kiwa

Milestone

Paraat

Eizo

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

Sequrix

Centurion

ASIS

Dero Security Products

JMB Groep

i-Pro

NetworxConnect

HD Security

RoSecure

Explicate

Eagle Eye Networks

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Paxton

CSL

BHVcertificaat.online

Hikvision

VEB

IDIS

Regio Control Veldt

Top Security

Secusoft

2N

CardAccess

Avigilon Alta

Masset Solutions

VAIBS

Add Secure

VVNL

ARAS

HID

Zonder diploma vaker in contact met politie

21 december 2011
Redactie
23:14

Jongeren zonder diploma van middelbare school komen beduidend vaker in aanraking met de politie dan leeftijdsgenoten die wel een diploma hebben. Vooral in de groep zonder werk is het verschil groot.

De criminaliteit onder jongeren is de afgelopen jaren afgenomen. Vooral de voortijdig schoolverlaters komen minder vaak in contact met politie dan een aantal jaren geleden. Wel is het verschil tussen jongeren met en zonder startkwalificatie nog altijd groot. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die woensdag bekend zijn geworden.

Jaarlijks komt ongeveer 3 procent van de jongeren van 15 tot 27 jaar die geen opleiding meer volgen in aanraking met de politie. Onder de jongeren zonder startkwalificatie is het aandeel dat verdacht wordt van een misdrijf met 5,3 procent ongeveer drie keer zo groot als onder jongeren die langer op school hebben gezeten en wel beschikken over een startkwalificatie. Jonge voortijdig schoolverlaters hebben ook vaker geen werk dan jongeren met een startkwalificatie. Binnen de groep werkloze jongeren zonder startkwalificatie ligt het aandeel dat in de aanraking komt met de politie nog weer hoger dan binnen de totale groep jongeren zonder startkwalificatie. Zo werd 11,3 procent van de werkloze voortijdig schoolverlaters in 2008-2010 door de politie aangehouden als verdachte van een misdrijf. Bij de jongeren die met een startkwalificatie het onderwijs hadden verlaten en niet werkloos zijn, lag dit aandeel op 1,5 procent.

In 2010 kwamen ongeveer 2 500 werkloze jongeren die geen startkwalificatie hebben in aanraking komt met de politie. Dit aantal, dat de laatste jaren licht is toegenomen, komt overeen met ongeveer 0,3 procent van de totale groep niet-onderwijsvolgende jongeren in Nederland, wat relatief weinig is.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner