Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Gold-IP

20face

HD Security

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

Seris

Bosch Security Systems

Secusoft

CDVI

GFT

Optex

IDIS

DZ Technologies

CSL

2N

Kiwa

ADI

VEB

Top Security

Alarm Meldnet

VVNL

HID

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

Add Secure

Sequrix

RoSecure

Connect Security

PG Security Systems

Trigion

Nimo Dog Security

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

Multiwacht

Nimo Drone Security

JMB Groep

VBN

EAL

Paraat

ARAS

Brivo

Eizo

Regio Control Veldt

Securitas

Bydemes

Oribi ID Solutions

SmartCell

SmartSD

ASSA ABLOY

Genetec

SOBA

VAIBS

Hikvision

Explicate

Milestone

NIBHV

CardAccess

Seagate

Nenova

VideoGuard

G4S

Eagle Eye Networks

ASIS

Avigilon Alta

Alphatronics

Paxton

BHVcertificaat.online

Lobeco

OSEC

Unii

SMC Alarmcentrale

i-Pro

Akuvox

Ajax Systems

Centurion

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Advancis

117.500 meldingen via M. in tien jaar

25 september 2012
Redactie
23:19

M. bestaat tien jaar. Dankzij de 117.500 meldingen die via het nummer 0800 – 7000 de afgelopen tien jaar binnen kwamen, zijn ruim 13.000 personen aangehouden, 9.000 zaken opgelost en 915 misdrijven voorkomen.

Meldlijn MSinds de oprichting van Meld Misdaad Anoniem in 2002, melden mensen steeds vaker. Waren dat in het begin nog 5.000 melders per jaar, nu is het aantal bijna verdrievoudigd naar gemiddeld 14.000 per jaar. Dit is ongeveer 30% van het aantal telefoontjes dat M. jaarlijks binnen krijgt (45.000). De tips worden ook steeds waardevoller. Elk halfuur ontvangt M. een melding die concrete informatie oplevert en gemiddeld vijf keer per dag wordt er iemand in Nederland aangehouden mede dankzij een anonieme beller.

Drugs is het meest populaire onderwerp waarover wordt gebeld. Ongeveer 50% van de melders belt hierover; een percentage dat in tien jaar tijd redelijk stabiel is gebleven. Er wordt zowel over hennepteelt als over harddrugs en XTC-laboratoria gebeld.

Het aantal meldingen over geweldsdelicten zoals bedreiging, mishandeling en moord varieert door de jaren heen. Vooral moord en doodslag zijn veel gemelde onderwerpen. Ieder jaar wordt er meer dan 200 keer over gebeld.

Het aantal meldingen over overvallen is sinds de oprichting jaarlijks gestegen, van 92 in het jaar 2003 tot 542 in 2011. Ook de campagne ‘Een overvaller moet zitten, toch?!’ die door M. in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is ontwikkeld, heeft hieraan bijgedragen. Het aantal meldingen over overvallen tijdens en vlak na de campagneperiode (najaar 2011) is met 42% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

Een wijdverspreid misverstand is nog steeds dat M. onderdeel is van de politie. M. is een onafhankelijke meldlijn waar mensen anoniem informatie doorgeven.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner