Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paraat

ARAS

VAIBS

Securitas

VVNL

Trigion

GFT

De Beveiligingsjurist

Genetec

Ajax Systems

Masset Solutions

PG Security Systems

Nimo Drone Security

VBN

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

Optex

Alphatronics

G4S

HID

Bydemes

Multiwacht

Eagle Eye Networks

Seagate

Oribi ID Solutions

IDIS

Bosch Security Systems

NetworxConnect

CardAccess

Alarm Meldnet

Nenova

JMB Groep

NIBHV

HD Security

Top Security

Avigilon Alta

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

20face

Nimo Dog Security

i-Pro

Eizo

EAL

Advancis

DZ Technologies

Crown Security Services

Secusoft

SOBA

CSL

Explicate

Lobeco

Unii

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

OSEC

Kiwa

SmartCell

Centurion

CDVI

Connect Security

Hanwha Vision Europe

ASIS

VEB

Add Secure

ADI

VideoGuard

Gold-IP

2N

RoSecure

Sequrix

Uniview

ASSA ABLOY

Akuvox

Seris

Milestone

Hikvision

Paxton

Regio Control Veldt

Brivo

Hein Roethofprijs 2012 voor sms-alert (video)

30 oktober 2012
Redactie
00:23

Het preventieproject ”SMS Alert onze (Molen) wijk” is de winnaar van de Hein Roethofprijs 2012. De prijs voor het voorkomen van criminaliteit gaat dit jaar naar een project in Amsterdam-Noord. Buurtbewoners alarmeren elkaar via een sms bij onraad en waarschuwen de politie.

De Hein Roethofprijs werd maandag voor de 26e keer uitgereikt. Volgens de jury is het project uit de vijf genomineerde projecten als beste gekozen vanwege ‘Het succesvol creëren van participatie en samenwerking, de tastbare resultaten, de ondersteuning van slachtoffers en er is sprake van een echt burgerinitiatief. Het project is volledig vanuit de bewoners en zonder enige subsidie tot stand gekomen.’

De Molenwijk in Amsterdam Noord is een soort voorloper van de Bijlmer, ruim opgezet en met veel hoge flatgebouwen. Als gevolg daarvan kent de wijk een vergelijkbare, maar kleinschaliger, problematiek als in de Bijlmer. In de praktijk betekent dit verloedering, overlast en toename van criminaliteit. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid en veiligheid en de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid onder de bewoners.

sms alertNederland kent vanuit de overheid een aantal initiatieven die met SMS-alert werken. SMS-alert in de Molenwijk werkt andersom. Burgers organiseren en beheren SMS-alert zelf en waarschuwen de politie als ze die nodig hebben. Als een van de deelnemers iets verdachts ziet in de wijk, worden de overige deelnemers gewaarschuwd via een centrale SMS. Deze SMS activeert iedereen en vaak wordt ook contact opgenomen met de politie. Deze even simpele als effectieve werkwijze loste inmiddels een aantal belangrijke misdrijven op of voorkwam deze.

De winnaars ontvingen uit handen van secretaris-generaal Demmink een beeldhouwwerkje en een bedrag van 20.000 euro, te besteden aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. Eerdere winnaars van die prijs zijn onder meer de stadsmariniers in Rotterdam en de Marokkaanse buurtvaders in Amsterdam. Allemaal initiatieven om criminaliteit te voorkomen en sociale veiligheid te bevorderen.

Eerder verschenen: Nominaties Hein Roethofprijs 2012

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner