Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Multiwacht

Secusoft

Hikvision

i-Pro

SmartCell

Advancis

Unii

GFT

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

2N

Seris

Brivo

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

VAIBS

CDVI

HD Security

De Beveiligingsjurist

Centurion

SOBA

VideoGuard

RoSecure

Avigilon Alta

Crown Security Services

IDIS

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

VEB

ADI

Nenova

Regio Control Veldt

JMB Groep

ASIS

Bydemes

ARAS

Sequrix

Paraat

Add Secure

Eizo

Hanwha Vision Europe

SmartSD

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

Trigion

20face

Seagate

Top Security

Nimo Dog Security

Alphatronics

VBN

NetworxConnect

NIBHV

ASSA ABLOY

G4S

SMC Alarmcentrale

Genetec

CardAccess

OSEC

Bosch Security Systems

Explicate

EAL

Uniview

Lobeco

Connect Security

Optex

Kiwa

HID

VVNL

Nimo Drone Security

Gold-IP

Ajax Systems

Securitas

Milestone

Akuvox

CSL

Paxton

NFI: Nieuwe mogelijkheden vingersporenonderzoek

13 december 2012
Redactie
23:05

Met een nieuwe onderzoeksmethode ontwikkeld door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is het nu ook mogelijk om vingersporen van mindere kwaliteit te onderzoeken en als bewijsmiddel in de rechtszaal in te zetten. Dat heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) donderdag bekendgemaakt.

vingerafdrukOver de bewijswaarde van een vingerspoor wordt nu een oordeel gegeven op basis van een statistische berekening. De methode is ook in de rechtszaal geaccepteerd als wettelijk bewijsmiddel.

De overdracht van huidlijnen naar een vingerspoor gaat altijd gepaard met verlies van kwaliteit. Kwantitatief, door de beperkte grootte van het spoor en kwalitatief, door vervaging, aantasting en vervorming. Dit maakt het vergelijken van een vingerspoor met vingerafdrukken van een verdachte soms moeilijk.

Bij het vergelijken van vingersporen met vingerafdrukken werd tot voor kort de forensisch-technische norm gehanteerd, die stelt dat er minstens 12 punten van overeenkomst moeten zijn tussen het aangetroffen spoor en het referentiemateriaal om te kunnen identificeren. Tot op heden werd het resultaat van een onderzoek slechts op twee manieren gerapporteerd; identificatie of eliminatie. Met andere woorden er is een ‘match’, of niet.

Met de nieuwe methode van het NFI kan een vingerspoor dat op minder dan 12 kenmerken overeenkomt, toch worden onderzocht. Door gebruik van een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het vergelijken van karakteristieken in een vingerspoor en een vingerafdruk kan een waarschijnlijkheidsverhouding worden gegeven over de overeenkomsten. Deze wijze van onderzoek gaat uit van een statistische onderbouwing waardoor een spoor met minder ‘matchpunten’ wel degelijk goede bewijswaarde heeft. Minimale sporen, die voorheen onbruikbaar waren, kunnen dankzij deze nieuwe methode van het NFI nu alsnog onderzocht worden en dienen als bewijsmiddel in de rechtszaal.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner