Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

GFT

EAL

OSEC

Crown Security Services

ADI

Oribi ID Solutions

VAIBS

Seagate

G4S

PG Security Systems

Add Secure

CardAccess

Avigilon Alta

Optex

Bydemes

Advancis

i-Pro

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

VBN

Nimo Dog Security

20face

Paxton

HID

NIBHV

Unii

Uniview

Secusoft

Service Centrale Nederland

Eagle Eye Networks

HD Security

Akuvox

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

CDVI

2N

SmartSD

Bosch Security Systems

Dero Security Products

Seris

DZ Technologies

RoSecure

Nimo Drone Security

SOBA

Paraat

Lobeco

Genetec

Eizo

Centurion

Sequrix

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

Milestone

JMB Groep

VideoGuard

Top Security

Hikvision

Alphatronics

Masset Solutions

VEB

Traka ASSA ABLOY

VVNL

SMC Alarmcentrale

IDIS

Trigion

CSL

Multiwacht

Brivo

Regio Control Veldt

Nenova

Securitas

Connect Security

SmartCell

ASIS

NetworxConnect

ARAS

Ajax Systems

Kiwa

Explicate

Utrecht stopt met inzet minderjarige loktieners in horeca

23 januari 2014
Redactie
10:53

De gemeente Utrecht stopt voorlopig met de inzet van minderjarige loktieners in de horeca. Dit omdat de jongeren die dit doen zelf ook strafbaar zijn en dat geldt ook voor de gemeente als opdrachtgever.

In overleg met het ministerie van Justitie wordt nu gekeken of een andere methode wel mag worden gebruikt. Jongeren die achttien zijn, worden dan ingezet om te controleren of het personeel hen om een legitimatie vraagt. Als het personeel dat niet doet, kan de gemeente het personeel daarop aanspreken.

BiertapDe boete van 1300 euro die eerder deze maand werd opgelegd aan café Stairway to Heaven, wordt ingetrokken. Het café van Henk Westbroek was de enige horecagelegenheid in Utrecht die een boete had gekregen na een bezoek van een 17-jarige loktiener.

Koninklijke Horeca Nederland vroeg zich enkele weken geleden ook al af of de inzet van loktieners in café’s juridisch wel is toegestaan. De tieners bezochten samen met een buitengewone opsporingsambtenaar (BOA) zeven winkels en zeven horecazaken. Twee winkeliers kregen daarbij een boete. Eén ondernemer kwam er met een waarschuwing af, omdat de portier van de zaak wel vroeg naar het ID-bewijs van de lokpuber. De tiener wist uiteindelijk wel binnen te komen, omdat de portier bij het uitrekenen van de leeftijd van de jongen een rekenfout maakte.

In het najaar van 2013 is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de naleving van de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcoholhoudende drank. Gemiddeld is in 47 procent van het totaal aantal aankooppogingen een correcte naleving van artikel 20 van de Drank- en Horecawet geconstateerd. Dat is een verbetering in vergelijking met 2011, toen er een gemiddeld nalevingspercentage van 28 procent was.

Utrecht gaat door met de inzet van loktieners in de supermarkt. Daar zijn minderjarigen zelf niet strafbaar als ze alcoholhoudende drank kopen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner