Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ARAS

Dero Security Products

Seagate

CDVI

ADI

Genetec

Uniview

JMB Groep

GFT

NIBHV

Top Security

Akuvox

Nimo Dog Security

BHVcertificaat.online

Paraat

CSL

CardAccess

EAL

Avigilon Alta

VAIBS

Trigion

Hikvision

Alarm Meldnet

Nenova

Advancis

Alphatronics

ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

Unii

20face

Milestone

VVNL

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

De Beveiligingsjurist

2N

Paxton

Lobeco

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

SmartSD

SmartCell

Seris

Connect Security

Brivo

i-Pro

G4S

Masset Solutions

Eizo

ASIS

Securitas

Bydemes

PG Security Systems

VEB

Optex

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

NetworxConnect

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

Secusoft

Kiwa

Service Centrale Nederland

Centurion

Gold-IP

Sequrix

VideoGuard

Explicate

IDIS

HD Security

RoSecure

Add Secure

HID

Multiwacht

Crown Security Services

SOBA

VBN

OSEC

Beveiligingslek banken maakt manipulatie transacties mogelijk

24 mei 2014
Redactie
20:03

Door het uitschakelen van versleuteling bij internetverbindingen blijkt het mogelijk om, bij alle grote Nederlandse banken, banktransacties in te zien en te manipuleren. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf SecureLabs.

Er zijn diverse banken getest en de aanval blijkt universeel te zijn. Het probleem heeft alleen betrekking op webbrowsers. Tests naar apps voor internetbankieren blijken geen last van het probleem te hebben. De meeste banken ondersteunen HSTS inmiddels bij internetbankieren. HSTS moet het web veiliger maken door automatische overschakeling naar een versleutelde SSL-verbinding. De intentie is dat alle banken dat gaan doen. Microsoft verwacht de ondersteuning pas in de volgende versie van zijn Internet Explorer voor elkaar te hebben. Google Chrome, Apple Safari en Mozilla Firefox ondersteunen het protocol wel.

SecureLabs heeft dezelfde aanval ook getest met boekingssites en webwinkels, ook die blijken kwetsbaar te zijn. In samenwerking met de banken zijn inmiddels maatregelen genomen om de kans op misbruik te beperken en de pakkans van criminelen te vergroten.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een Wifi-hotspot waarop programmatuur kan worden geïnstalleerd. Om vervolgens geld te stelen moeten drie stappen worden uitgevoerd.
Allereerst maakt de hotspot een versleutelde verbinding naar de gebruiker ongedaan, terwijl de verbinding naar de bank wel versleuteld is. Als de website voor internetbankieren met een webbrowser wordt bezocht, vervangt het hotspot het icoon van de bank door een slotje. Hierdoor valt nauwelijks op dat er geen versleutelde verbinding is. Als laatste stap past de software na een transactie automatisch het IBAN-bankrekeningnummer van de begunstigde aan in het internetverkeer naar de bank toe. De gebruiker krijgt vervolgens het bedoelde rekeningnummer te zien.

Meer informatie: waarschuwingsdienst.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner