Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eagle Eye Networks

Optex

Brivo

Genetec

Oribi ID Solutions

IDIS

Masset Solutions

Advancis

Lobeco

SMC Alarmcentrale

JMB Groep

VAIBS

ARAS

CDVI

NetworxConnect

SOBA

HID

Alarm Meldnet

Connect Security

ADI

Bydemes

Dero Security Products

Eizo

VVNL

Sequrix

Uniview

20face

Gold-IP

Nimo Drone Security

Top Security

Securitas

CardAccess

Nenova

Multiwacht

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

VideoGuard

NIBHV

Add Secure

ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Paxton

ASIS

Trigion

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

RoSecure

De Beveiligingsjurist

Ajax Systems

GFT

i-Pro

Seris

Seagate

Regio Control Veldt

Hikvision

SmartCell

Explicate

DZ Technologies

Avigilon Alta

CSL

SmartSD

Unii

Nimo Dog Security

PG Security Systems

2N

Secusoft

HD Security

Milestone

Paraat

Crown Security Services

VBN

Service Centrale Nederland

VEB

Centurion

Alphatronics

G4S

EAL

OSEC

Kiwa

Ben je als bedrijf aansprakelijk voor meegemailde virussen?

6 juni 2014
Redactie
16:06

Arnoud Engelfriet beantwoord de vraag of je als bedrijf aansprakelijk bent voor meegemailde virussen.

Arnoud EngelfrietEen lezer vroeg me: Op mijn werk werken we alleen met Apple computers en Mac OS X. We hebben geen virusscanners, omdat er geen reële virusdreiging is voor dat platform. Echter, het zou kunnen dat wij per mail bijlages ontvangen met Windowsvirussen erin. Daar hebben wij geen last van, maar als we die doorsturen naar een Windows-draaiend bedrijf dan krijgen zij daar wél last van. Zijn wij daar dan aansprakelijk voor?

Je bent aansprakelijk voor schade die jou te verwijten is, mits je daarbij onrechtmatig gehandeld hebt. Als je concurrent goedkoper is, heb je schade (gemiste omzet) maar dat is niet onrechtmatig.

Je handelt onrechtmatig als je een wettelijke bepaling overtreedt, iemands rechten schendt of maatschappelijk onzorgvuldig handelt. Virussen doorsturen is strafbaar, ook als je dat door nalatigheid doet (art. 350b Strafrecht):

Hij aan wiens schuld te wijten is dat gegevens wederrechtelijk ter beschikking gesteld of verspreid worden die zijn bestemd om schade aan te richten in een geautomatiseerd werk, wordt gestraft met gevangenisstraf of hechtenis van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie.
Zou je dus in deze situatie kunnen spreken van “schuld”, oftewel nalatigheid, domheid, dan kun je dit handelen betitelen als “onrechtmatig” en daarmee moet het Mac-bedrijf de Windowsvirusschade vergoeden. Je kunt het ook op ‘gewoon’ die onzorgvuldigheid gooien: iedereen weet dat Windows virussen kent, dus het is onzorgvuldig om daar geen maatregelen tegen te nemen als je met Windowsmensen communiceert.

In beide gevallen komt de vraag op hetzelfde neer: hoe veel rekening moet je houden met virussen voor platforms waar jij je niet mee bezighoudt?

Ik neig er wel naar die ‘gewone’ onzorgvuldigheid als norm te zien. Windows is zó populair dat je daar rekening mee moet houden, ook als jij dat zelf niet gebruikt. En je weet dat daar virussen rondzwerven, dus let daar even op. Plus, het gaat hier over mailbijlagen die je dus van internet krijgt en zonder te controleren doorstuurt naar je klanten of relaties. Mag ik dat sowieso best wel slordig noemen?

Arnoud

Bron: iusmentis.com

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner